Itt az amerikaiak legújabb dobása: ez a gép forradalmasíthatja a növénytermesztést

Itt az amerikaiak legújabb dobása: ez a gép forradalmasíthatja a növénytermesztést

agrarszektor.hu
Ultrakönnyű és elektromos, függőleges fel- és leszállásra (eVTOL), valamint egy emberi pilóta szállítására alkalmas óriásdrónt mutatott be az amerikai Ryse Aero Technologies a Las Vegas-i CES kiállításon. A Recon névre keresztelt, teljesen elektromos légi ATV-t úgy tervezték, hogy képzettségi szinttől vagy pilóta-bizonyítványtól függetlenül mindenki számára elérhetővé tegye a repülést.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A mezőgazdasági ágazatot célozta meg az új drónjával az ohiói székhelyű Ryse Aero Technologies. A cég elképzelése szerint a gazdák átrepülhetnek majd vele a földjeik felett, és ha kell, a növényállományok felmérésére és a földek ellenőrzésére is használhatják majd a gépet - írta meg a Future Farming. A Recon légi ATV-t hat elektromos motor hajtja, a karbonlapátos légcsavarok 2000 fordulat/perc sebességgel forognak.

A rotorokat külön akkumulátorok hajtják meg, amelyeket ki lehet venni a töltéshez. Teli akkumulátorokkal körülbelül 25 percig lehet vele repülni, a végsebessége 101 km/óra (63 mph). Egy mesterséges intelligencia rendszer még 40 km/órás szélben is stabilan tartja a gépet lebegés közben. A légi ATV optikai LIDAR-t használ az akadályok elkerüléséhez.

A Ryse Aero Technologies állítása szerint a felhasználók már egy mindössze 45 perces képzéssel a levegőbe emelkedhetnek. A vállalat már lehetővé tette a gazdálkodók számára, hogy élesben is teszteljék a légi járművet. A tervek szerint 2023-ban 100, 2024-ben pedig 1000 gépet gyártanak. A cég szerint a Recon egy gazdaságban helyettesíthetne egy ATV-t vagy egy haszongépjárművet, a gazdák pedig termésfelmérésre is használhatnák. A légi ATV körülbelül 150 ezer euróba (mintegy 59,6 millió forintba) kerül majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?