Imádják Szerbiában ezt a magyar drónt: tarolhat az új fejlesztés külföldön

Imádják Szerbiában ezt a magyar drónt: tarolhat az új fejlesztés külföldön

agrarszektor.hu
A győri Széchenyi István Egyetem a drónkutatás fontos szereplőjeként az ABZ Drone Kft.-vel és az MIB Invest Group Kft.-vel közösen, ABZ Innovation Kft. néven alapította drónfejlesztéssel foglalkozó vállalkozását. A cég nemzetközi piacra készült innovációja az a mezőgazdasági permetező drón, amely kimagaslóan szerepelt a nemrég Szerbiában megrendezett, 90. jubileumi Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron. A szakemberek szerint a drónfejlesztést további technológiai sikertörténetek követhetik az egyetem tudományos innovációira alapozva.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az ABZ Innovation Kft. L10 nevű permetező drónja nem először aratott sikert agrár tematikájú kiállításon: az idei berlini Fruit Logistica szakkiállítás alapozta meg azt a nemzetközi érdeklődést és elismerést, amely a Szerbiában, Újvidéken megrendezett 90. jubileumi Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron teljesedett ki. A rangos eseményen a Széchenyi Egyetem közreműködésével is készülő drón elnyerte az „Év innovációja az agrárszektorban” díjat. A terméket így Németországot követően újabb országban jutalmazták, amelynek eléréséhez kitartó munka vezetett. A saját fejlesztésű és gyártású mezőgazdasági permetező drón – amelyet hazai és európai mezőgazdasági adottságokra terveztek – valamennyi jelenlegi, a piacon elérhető innovációt egyesít. A termék a biztonságos és egyszerűen használható dróntechnológiát kínálja a gazdák számára, folyamatos támogatás és szerviz biztosítása mellett.

Az ABZ Innovation Kft. fejlesztésének sikere azért is nagy szó, mert a 90. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár Szerbia legnagyobb agrárkiállítása. Ahogy Török Gyula, az ABZ Drone Kft. ügyvezetője fogalmazott,

az újvidéki kiállításon szerzett díj rendkívüli sikernek számít. Nyugodtan nevezhető kiemelkedő eredménynek, ha egy külföldi piacon magyar termék nyeri el az innovációs díjat. Ez egyben fontos visszajelzés a fejlesztésről.

Az L10 elnevezésű permetező drón fejlesztőinek következő célja az eszköz világpiacra juttatása. Jelenleg öt különböző országban van disztribútora a terméknek, és öt országban indult meg a forgalmazása. Török Gyula úgy véli, az első felhasználói és disztribútori visszajelzések is azt mutatják, hogy kiváló a piacra vezetés eredményessége.

A világ számos pontjáról érdeklődnek irántunk, eddig több mint tíz országból jöttek hozzánk közelebbről megismerni a termékünket. Azért is kíváncsiak az új technológiára, mert ez az első olyan európai permetező drón, ami CE – azaz uniós szintű megfelelőségi – minősítéssel is rendelkezik. Nyilvánvaló, hogy hatalmas az igény egy Európában készülő, kiváló minőségű permetező drón iránt

- hangsúlyozta Török Gyula.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ügyvezető aláhúzta, a következő lépés a termék folyamatos fejlesztése mellett, hogy a kialakult kapcsolatok révén minél több megrendelést realizáljanak Magyarországon és a nemzetközi piacon egyaránt.

Dósa Gábor, a Széchenyi István Egyetem tudáshasznosító vállalkozása, az Uni-Inno Kft. ügyvezetője kifejtette: az egyetem számára kiemelten fontos az intézményben létrejövő fejlesztési eredmények üzleti hasznosítása, aminek egyik legsikeresebb példája az ABZ Innovation Kft. A Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ, valamint az Uni Inno Kft. közvetlenül támogatja a hasznosítási tevékenységet pályázati források felkutatásával, üzletfejlesztési tanácsadással és nem utolsó sorban az iparjogvédelmi oltalmazási folyamat menedzselésével. Hozzátette: a minél több szabadalmi oltalom megszerzését a most megújuló szellemitulajdon-kezelési szabályzat alapján az egyetem olyan módon támogatja, hogy minden feltalálót egyszeri egymillió forintos díjazásban részesít a szabadalmi oltalom megszerzése esetén.

Bízunk benne, hogy ez a kezdeményezés is elősegíti, hogy a permetező drónhoz hasonló, üzletileg potenciális hasznosítási lehetőségek fejlődjenek az egyetemen

- jegyezte meg Dósa Gábor.

(Címlapkép forrása: Széchenyi István Egyetem)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?