Ilyen traktort még biztosan nem láttál: itt az indiaiak nagy dobása

Ilyen traktort még biztosan nem láttál: itt az indiaiak nagy dobása

agrarszektor.hu
Az indiai Tafe traktorgyártó két újdonságot mutatott be az Agritechnica kiállításon: egy elektromos és egy hidrogénüzemű traktort. Bár ez utóbbi még csak koncepció, az akkumulátoros modell azonban már 2024-ben forgalomba kerülhet.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Egy elektromos és egy hidrogénüzemű traktort mutatott be a standján a Tafe a hannoveri Agritechnica vásáron. Az indiai gépgyártó mindkét modellje fekete színű lesz - írta meg a Future Farming. A gyártó közlése szerint az elektromos traktor már 2024 nyara után megvásárolható lesz, ám a hidrogénüzemű modell egyelőre nem kerül értékesítésre, ez még csak egy koncepció.

Elektromos traktor kis és nagy munkákra is

A Tafe az elektromos gépnek az E30 nevet adta. Mint kiderült, ez egy kompakt traktor 27 lóerővel, lítium-ion akkumulátorral és kétfokozatú sebességváltóval felszerelve. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy a traktor 0-10 km/h-ig, vagy magasabb fokozatban, 0-24 km/h-ig közlekedjen. Az elektromos motornak köszönhetően a traktor úgy működik, mintha fokozatmentes sebességváltóval lenne felszerelve. A traktor két pedállal fog rendelkezni: az egyik előre, a másik hátrafelé hajtja majd a traktort. A gyártó szerint a traktor egyetlen akkumulátortöltéssel 4 órán keresztül lesz képes nehéz munkákat végezni (például kaszálás), és 10-12 órán keresztül könnyű feladatokat. Az elektromos autókhoz hasonlóan egy gyorstöltővel egy óra alatt szinte teljesen feltölthető lesz, míg egy "hagyományos" töltővel ez öt órát fog igénybe venni. A Tafe közölte, az elektromos traktort 2024 nyara után fogják forgalomba hozni, ám árat még nem közöltek hozzá.

A hidrogénüzemű traktorra még várni kell

A Tafe által bemutatott másik, nagyobb traktorban egy 55 lóerős Simpson belsőégésű motor van, amely hidrogénnel működik. A traktor az ülés mögött és a plató padlója alatt hidrogéntartályokkal van felszerelve. A gyártó szerint a traktor már működőképes, de még nincsenek konkrét tervek a forgalmazására. A Tafe úgy látja, hogy a hidrogéntartályok feltöltéséhez szükséges infrastruktúra még nem áll készen.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?