Ilyen traktort még biztosan nem láttál: itt az indiaiak nagy dobása

Ilyen traktort még biztosan nem láttál: itt az indiaiak nagy dobása

agrarszektor.hu
Az indiai Tafe traktorgyártó két újdonságot mutatott be az Agritechnica kiállításon: egy elektromos és egy hidrogénüzemű traktort. Bár ez utóbbi még csak koncepció, az akkumulátoros modell azonban már 2024-ben forgalomba kerülhet.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Egy elektromos és egy hidrogénüzemű traktort mutatott be a standján a Tafe a hannoveri Agritechnica vásáron. Az indiai gépgyártó mindkét modellje fekete színű lesz - írta meg a Future Farming. A gyártó közlése szerint az elektromos traktor már 2024 nyara után megvásárolható lesz, ám a hidrogénüzemű modell egyelőre nem kerül értékesítésre, ez még csak egy koncepció.

Elektromos traktor kis és nagy munkákra is

A Tafe az elektromos gépnek az E30 nevet adta. Mint kiderült, ez egy kompakt traktor 27 lóerővel, lítium-ion akkumulátorral és kétfokozatú sebességváltóval felszerelve. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy a traktor 0-10 km/h-ig, vagy magasabb fokozatban, 0-24 km/h-ig közlekedjen. Az elektromos motornak köszönhetően a traktor úgy működik, mintha fokozatmentes sebességváltóval lenne felszerelve. A traktor két pedállal fog rendelkezni: az egyik előre, a másik hátrafelé hajtja majd a traktort. A gyártó szerint a traktor egyetlen akkumulátortöltéssel 4 órán keresztül lesz képes nehéz munkákat végezni (például kaszálás), és 10-12 órán keresztül könnyű feladatokat. Az elektromos autókhoz hasonlóan egy gyorstöltővel egy óra alatt szinte teljesen feltölthető lesz, míg egy "hagyományos" töltővel ez öt órát fog igénybe venni. A Tafe közölte, az elektromos traktort 2024 nyara után fogják forgalomba hozni, ám árat még nem közöltek hozzá.

A hidrogénüzemű traktorra még várni kell

A Tafe által bemutatott másik, nagyobb traktorban egy 55 lóerős Simpson belsőégésű motor van, amely hidrogénnel működik. A traktor az ülés mögött és a plató padlója alatt hidrogéntartályokkal van felszerelve. A gyártó szerint a traktor már működőképes, de még nincsenek konkrét tervek a forgalmazására. A Tafe úgy látja, hogy a hidrogéntartályok feltöltéséhez szükséges infrastruktúra még nem áll készen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?