2020. június 4. csütörtök Bulcsú

Hírek - Gépek

Beszakad a jég a gépek alatt

A Kis-Balaton vékony jege nem bírja el a gépeket, ezért nem tudják megkezdeni az idei nádaratást – közölte a Zalai Hírlap.
 
 

A nádaratást december végétől február elejéig van lehetőség elvégezni, kemény fagyok esetén azonban ezt a határidőt meghosszabbítják pár héttel. Azért is van ez a határidő, mert mélyebb területeken csak a jégről van lehetőség elvégezni a munkákat, viszont most a Balaton magas vízállása miatt a zsilipeken nem tudják leengedni a vizet, így a sekélyebb részekhez sem férnek hozzá a munkások.

A kis-balatoni nád tetőfedésre, exportra és ipari célokra is egyaránt alkalmas, kiváló minősége miatt. Ez a rész a legnagyobb nádas a térségben, közel 2 ezer hektáron terül el, magát a balatoni szegélyt pedig 1200 hektáron fedi.

Tavaly például 150 hektáron vágtak le 130 ezer kévét. Ebben az évben 400-500 hektáron tervezték a vágást, de december óta nem tudnak haladni a munkával, mert a vékony jégpáncél nem bírta el a munkagépeket.

Kovács Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre a lapnak elmondta, hogy ez a tevékenység a nádasok miatt is fontos, mert ilyenkor az avas, már rothadásnak indult nádat is levágják, így egészsége, új állomány tud fejlődni helyette.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu