Egyre többet költenek a magyar gazdák gépekre: ez az oka

agrarszektor.hu
Csaknem 50 százalékkal nőtt a lízingcégek által finanszírozott összeg a termelő gépek esetén 2019 első negyedében a tavalyi év azonos időszakához képest. A szakemberek szerint az, hogy az átlagot meghaladó volt az agrárgépek és a termelő gépek finanszírozása annak köszönhető, hogy megjelent a jegybank NHP Fix programja, valamint nőtt a kis-és középvállalkozások beruházási kedve is. 2019 első negyedévében közel 17 milliárd forint volt a mezőgazdasági gépekhez köthető finanszírozott összeg, ami 39 százalékos emelkedést jelent 2018 azonos időszakához képest.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az első negyedévben a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai összesen majd 163 milliárd forintot helyeztek ki, ami 10,3 százalékkal haladja meg a 2018 első negyedében elért 147,5 milliárd forintot - derül ki a Magyar Lízingszövetség összesítéséből. A különböző lízingpiaci szegmensek közül a járműfinanszírozás volt a bővülés egyik motorja. A személyautó- és kisteherautóknál a finanszírozott összeg 13 százalékkal 60,2 milliárd forintra nőtt.Az emelkedés meghaladja az érintett járművek eladásainál látható növekedést, az első negyedévben ugyanis 40 579 személyautó és kisteherautó talált gazdára, ami 10,6 százalékos bővülést jelentett. A személyautókból 8,6, a kisteherautókból viszont - köszönhetően a céges vásárlásoknak - 23 százalékkal több kelt el. Ennek megfelelően a lízingcégeknél is megnőtt a céges forgalom, miközben stagnált a magánszemélyeknek nyújtott finanszírozás. A cégek esetében az új személy- és kisteherautók beszerzéséhez 33,7 milliárd forintos lízingforrást igényeltek, ami 23 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. A masszív emelkedésben a magyar jegybank új, kedvezményes hitelprogramja, az NHP Fix keretében elérhető konstrukciók is szerepet játszottak.

Bőven az átlagot meghaladó növekedést értek el a lízingcégek a termelő gépek és az agrárgépek finanszírozásánál. A finanszírozott összeg az előbbinél 49 százalékos emelkedéssel 18,1 milliárd forintra ugrott 2019 első negyedében. Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára szerint a tavalyi év utolsó negyedévében a pályázati kifizetésekkel fellendülő forgalom további bővülésében szintén szerepet kapott a jegybank NHP Fix programja és a vállalkozások, azon belül a kis- és középvállalkozások beruházási kedve. Utóbbi két tényező segítette az agrárgép-finanszírozást is a lízingpiacon belül.Az első negyedévben a mezőgazdasági gépekhez köthető finanszírozott összeg 16,8 milliárd forintra rúgott, ami 39 százalékos emelkedésnek felel meg. 

Az év elején induló NHP Fix program gyorsan felfutott, az első negyedévben a lízingcégek már csaknem 31 milliárdot helyeztek ki ebben a formában, ami a teljes üzlet 19 százalékát tette ki. A jegybank friss adatai szerint az össze igénylés 47 százalékát tették ki lízing konstrukciók. Ahogy a korábbi években, az arány (73%) az agrárgépeknél volt a legmagasabb, és ezt követte az építőipari gépek valamint a kis és nagyhaszon-gépjárművek finanszírozása.

A Magyar Lízingszövetség szerint az első negyedévben elért növekedés alapján arra számít, hogy az 2019-es év egészében bővülés várható, részben a jármű- és gépfinanszírozásban várható növekedés révén. A mostani kilátások szerint a finanszírozott összeg 10 százalék körül növekedhet, ami durván 730-770 milliárd forintot jelentene.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?