Koronavírus ide vagy oda, most nagy lökést kaphatnak az agrárberuházások

Koronavírus ide vagy oda, most nagy lökést kaphatnak az agrárberuházások

agrarszektor.hu
A lízingpiac első negyedéves csökkenése ellenére a CIB Lízing kihelyezései több mint 60 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. Előzetes adatok szerint a piac összességében 13 százalékkal gyengült, így a CIB Lízing növekedése jelentősen meghaladja a piaci átlagot. A koronavírus-járvány kapcsán felmerülő új lízingigények kielégítését is szolgálja a CIB Csoport nemrég megnyitott 10 milliárd forintos hitelkerete is.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Járműflották, ipari berendezések és mezőgazdasági termelőeszközök adják a CIB Lízing növekedését - írja közleményében a bank. Az év első három hónapjában folyamatosan nőttek a kihelyezések 2019 azonos időszakához képest, januárban ez az arány meghaladta a nyolcvan százalékot. Márciusban, amikor a koronavírus-járvány miatti kormányzati korlátozások a hónap nagy részében már érvényben voltak, és emiatt a személyes ügyintézés is lassabb volt, még mindig közel hatvan százalékkal nagyobb értékben vettek igénybe finanszírozást a CIB Lízing ügyfelei, mint 2019 harmadik hónapjában.

2020 első negyedévében a CIB Lízingnél a mikrovállalatok közel 30, a kis- és közepes vállalkozások pedig közel 90 százalékkal nagyobb összegű finanszírozás segítségével valósították meg beruházásaikat. A nagyvállalatoknál még szembetűnőbb volt a növekedés üteme: az említett időszakban a CIB Lízing több mint tízszer akkora összeget helyezett ki, mint 2019 első negyedévében.

Az intenzív növekedésben továbbra is nagy szerepe van az MNB Növekedési Hitelprogramjának, és a CIB Lízing a koronavírus-járvány miatt bevezetett NHP Hajrá konstrukciótól is azt várja, hogy a vállalkozások folytatni fogják fejlesztéseiket. Az NHP Hajrá nagy lökést adhat az agrárium finanszírozási szükségletének, hiszen ebben a szektorban folyamatos a fejlesztési igény, függetlenül a járványhelyzettől. A mezőgazdasági vállalkozások aktivitása jellemzően szezonális, és a tavaszi időszakban válik esedékessé egy sor olyan fejlesztés, mint a gépek beszerzése vagy az infrastruktúra-beruházások.

Ezeket kiegészíti, hogy tízmilliárd forintos, lízingcélra is igényelhető hitelkeretet nyitott nemrég a CIB Csoport olyan vállalkozásoknak, amelyeknél a koronavírus-járvány, illetve az arra tekintettel bevezetett kormányzati korlátozások okozta bevételkiesés miatt extra likviditási igények merülnek fel, vagy amelyeknél a megnövekedett készletfelvásárlások finanszírozási szükséglettel társulnak a jelenlegi járványhelyzetben. Gazdasági fellendülés időszakában a bank nem tart ilyen hitelkeretet, a jelenlegi járványhelyzetben viszont jelentős kihelyezhető forrással segíti a magyar gazdaság szereplőit. A CIB Csoport külön szabályok szerint bírálja el azokat az igényeket, amelyek közvetlenül a koronavírushoz kapcsolódnak, és célja, hogy segítse meglévő és új ügyfelei üzletmenetét, beruházási és növekedési terveit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?