2020. szeptember 23. szerda Tekla

Hírek - Gépek

Ez az új módi: gyomsokkolás tizenötezer volttal

A svájci Zasso Group leányvállalata, az aacheni székhelyű Zasso GmbH által kifejlesztett és európai alkalmazásra alkalmassá tett nagyfeszültségű elektromos gyomirtó új alternatívákat kínál a vegyszerfelhasználat visszaszorítására és az ökológiai gazdálkodás bővítésére. Az ötlet gyakorlati megvalósítására Brazíliában került először sor, ahol nagy igény mutatkozott az ültetvények sorközeinek vegyszermentes gyomirtásra. A technológia a növények győkereit is eléri, nemcsak a talajfelszínen hatásos.
 
 

Így indult

Az elektromos árammal végzett gyomirtás ötlete először az 1950-es évben született meg az USA-ban. Elsőként az Electric Weed Killing épített ilyen berendezést egy magajáró eszközhordozóra. Azonban akkor a gyakorlatban nem tudott elterjedni. Az 1980-as években az USA Mississippi államában működő Lasco cég jelent meg a piacon a traktorra függeszthető LW5 berendezésével, amelynek már nagyobb volt a sikere, de nem hozott áttörést. Az elmúlt két évben a Zasso GmbH fejlesztette 21. századi színvonalra a nagyfeszültségű gyomirtás technológiáját és dolgozott ki piacképes megoldást erre a célra az Electroherb berendezésében.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az Elektroherb nagyfeszültségű gyomirtót a Zasso GmbH-tól megvásárolta a CNH Industrial, és beillesztette az AgXtend precíziós gazdálkodási rendszerébe. Az elmúlt időszakban a Case IH és a New Holland traktorokon lehetett vele találkozni, elsősorban különböző kiállításokon és bemutatókon.

Forrás: glusiness.com

Így működik

A korábbi és a mostani elektromos gyomirtási megoldások között az a különbség, míg a korábbiak a gyomok föld feletti részét sokkolták nagyfeszültséggel és ez az élő sejtek elhalásával járt, addig a Zasso mostani rendszere a gyomok gyökereit is elpusztítja azáltal, hogy

a pozitív és negatív pólusok közötti áramkör a talajon keresztül záródik, így a talaj felső rétegében elhelyezkedő gyökereket is károsítja.

A Zasso Electroherb két traktorra függeszthető egységből áll. A traktor elejére függesztett elektródákból és a traktor hátuljára függeszthető generátorból, illetve áramátalakítókból. A traktor elejére függesztett hordozókeretre rögzített elektródák száma a munkaszélességtől függően változik. jelenleg 1,2, 2,6 és 3,1 m munkaszélességgel gyártják szántóföldi és ültetvények sorközeinek a gyomirtására az Electroherbet. Mivel a gyomirtás villamosenergia-szükséglete magas (30 kW/m), így a generátoregység teljesítménye is változik a munkaszélesség függvényében. A traktorra hátul függesztett 

generátoregység a traktor TLT-jéről kapja a hajtását, lényegében a kerekek mozgása állítja elő a villamos áramot.

A generátor váltóáramot állít elő, amelyet áramalakítók egyenfeszültséggé alakítanak át és 15.000 voltra transzformálnak fel. 3,1 m munkaszélességű berendezéshez 100 kW teljesítményű generátoregység tartozik. Ezt az elektromos teljesítményt nagy keresztmetszetű, szigetelt elektromos vezetékek juttatják el a traktor elején található elektródákhoz. Gyomirtáskor a pozitív elektródák a növények és annak gyökerein juttatják el az áramot a talajba, és az áramkörök a hátsó sorban a talajon csúszó negatív elektródákon keresztül záródnak. A hatékony gyomirtáshoz szükséges üzemi feszültség 4.000 és 15.000 volt között, zömében azonban 4.000 és 7.000 volt között ingadozik, 3-6 km/h munkasebesség esetén. Egy-egy gyom elpusztításához 100-1000 Wattszekundum energia szükséges.

Az elektródákat korábban két sorban helyezték el, a CNHi által használt XPower megoldásnál már három sorban kaptak helyet. Az első két sor pozitív pólusú, míg a harmadik sor a negatív pólust képezi. A csúszó elektródák hajlékony rézötvözetből készülnek, és végükkel végigsimítják a növényeket, illetve a talaj felszínét, megfelelő kontaktusokat létrehozva a növények, illetve a talaj között az áramkörök talajon keresztüli zárásához. Az elektródák sérülés, kopás esetén egyenként gyorscsatlakozók segítségével könnyen cserélhetők.

Egy lengyel videó a korábbi, két elektródasorral dolgozó változatot mutatja be, a Zasso hivatalos oldala még adós a legújabb változat reklámfilmjével.

Erre jó

Az Elektroherb nagyfeszültségű gyomirtót szántóföldön no-till vagy minimum-till, illetve strip-till művelési rendszerekben alkalmazzák elsősorban, de sorközi gyomirtásra is alkalmassá tehető. Korlátlan lehetőségeket kínál a biotermesztésben és az ökogazdálkodásban, ahol vegyszeres gyomirtás egyáltalán nem alkalmazható. Brazíliában a különböző ültetvények (kávé, gyümölcs stb.) sorközeinek a gyomirtására terjedt el leginkább, így ezen területen várhatóan Európában is lesz rá igény. Svájcban és Németországban tesztelték takarmánynövények és zöldtrágyának termelt növények, mesterséges szárítását gyorsító elektromos sokkolására is.

A kezelt terület jellemzően 60 napig maradt gyommentes. A Zasso GmbH kommunális alkalmazásra alkalmas berendezéseket is fejleszt és gyárt, amelyekkel elgyomosodott járdák és járdaszegélyek, parkolók gyommentesítése végezhető el. Ezek tolt kivitelű, vagy kisebb méretű magajáró eszközök. Sőt, egy mezőgazdasági robotokat fejlesztő céggel elkészítették egy autonóm robot prototípusát is, amelyet bioszőlő-ültetvényekben tesztelnek.

Dr. Hajdú József

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu