2017. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende

Hírek - Gépek

Hatalmas mezőgazdasági világrekordot állítottak fel Magyarországon

Új vetési világrekordot állítottak fel Magyarországon. Bő félezer hektáron vetettek el kukoricát egy 16 soros vetőgéppel 24 óra leforgása alatt. A régi csúcsot 12 százalékkal múlták felül a hazai próbálkozók.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Új kukoricavetési rekordot állított fel egy magyar csapat nem sokkal húsvét előtt. Kereken egy nap alatt 502,05 hektáron vetettek el magot a Väderstad új, Tempo L 16 nevű (vagyis 16 soros) szemenkénti gépével. Az eszközt egy Case IH Magnum CVX 380 traktor húzta, amelynél  a hátsó tengelyre ikerkerekeket szereltek. A nagy precizitással végrehajtott munka során a gépkapcsolat 20 km/h átlagsebességet produkált.

Fotó: Väderstad AB

A kísérlet során két területen vetettek el kétféle kukoricát az Enyinghez közeli (Fejér megyei) Mátyásdomb-Ágostonpusztán. A magokkal együtt a Tempo műtrágyát és növényvédő szert is kiszórt. Az előző rekord 448,29 hektár elvetése volt 24 óra alatt, ezt a csúcsot a magyar résztvevők 12 százalékkal döntötték meg.

A korábbi csúcsot egy 24 soros vetőgéppel állították be Oroszországban (a Horsch Maestro 24.70 SW szemenkénti vetőgépet egy Claas Xerion 5000-es erőgép húzta). A munkasebesség akkor 14,7 km/h volt, vagyis most elsősorban a nagyobb tempó miatt dönthették meg a rekordot. A svéd vállalat által kifejlesztett Gilstring magadagoló, és vele együtt a PowerShoot nyomott levegős vetési technológia másodpercenként 28 mag kivetésére képes.

Fotó: Väderstad AB

E teljesítményben szerepet játszott a precíziós technika is. A gépkombináció egy menetben 12,19 méteres területet volt képes lefedni (a kukoricát 75 cm-es sortávolságra vetették), Case IH AccuGuide automata kormányzási rendszerrel. A 2 cm-es csatlakozási pontosságról a Case IH egész Európát lefedő RTK-hálózata gondoskodott.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu