2021. június 21. hétfő Alajos, Leila

Hírek - Gépek

Magtárakban az őszi növények

A szokásosnál lényegesen több csapadék nagymértékben kihatott az őszi vetési és betakarítási munkálatokra, mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár az idei utolsó Betakarítási Koordinációs Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón.
 
 

Talaj előkészítési munkákat 1,7 millió hektáron terveztek a gazdálkodók, amiből 95 százalék teljesült. Az őszi mélyszántást 2.2 millió hektáron szerették volna elvégezni, ám ebből még csak 62 százalékkal, azaz 1.368 millió hektárral végeztek - tájékoztatott Czerván György. A belvízzel borított terület nagysága most az országban 378 ezer hektár, amiből 237 ezer hektár szántó. A vízkár elhárításra naponta több mint 70 millió forintot kell költeni, az agrárkárok mértéke az idén 150-180 milliárd forint körül mozog. Mivel a bejelentett kárigények mértéke jelentősen meghaladta a kárenyhítési alap 4,2 milliárd forintos keretét, ezért a kormány a 2011-es költségvetésből igyekszik kiegészíteni az MVH által jogosnak ítélt több mint 5000 gazdálkodó igényét 37,3 milliárd forint értékben.

Czerván György beszélt arról, hogy gyakorlatilag valamennyi őszi betakarítású növény már a magtárakban illetve a tároló helyeken van. Ahol a lehetőségek engedték a gazdálkodók végeztek a munkával.

Kukoricát 1,036 millió hektárról vitték már a magtárakba - ez a betakarítandó terület 93 százaléka -, összesen 6,964 millió tonnát. A termésátlag 6,7 tonna volt hektáronként. Napraforgóból mintegy 500 ezer hektárról 972 ezer tonna termést takarítottak be az idén, 1,97 tonnás termésátlaggal. Cukorrépát 13 ezer hektáron termeltek 2010-ben. A termésátlag mintegy 60 tonna volt hektáronként. Ez összesen 731 ezer tonna cukorrépát jelent. Burgonyából 20 ezer hektáron 416 ezer tonna termett, ami 21,1 tonnás termésátlagnak felel meg.

A gazdálkodók ebben az évben őszi káposztarepcéből 258 ezer hektárt vetettek, az előre jelzettnél 9 százalékkal kevesebbet. Őszi árpából 172 ezer hektáron került földbe a mag, ez 93 százalékos teljesítést jelent. Az őszi búzát 1,006 millió hektáron vetettek, ami 93 százalékos vetési teljesítésnek felel meg.

Czerván György jelezte, júliustól a gabonaárak jelentősen emelkedtek, a búza 80, a kukorica 30 százalékkal drágult. Az államtitkár kitért a nemzetközi gabonapiaci helyzetre is. Az orosz hatóságok megkezdték a 9,5 millió tonnás intervenciós gabonaállományuk értékesítését, ugyanakkor az európai Bizottság is folyamatosan piacra dobja az EU 5,5 milliós intervenciós raktárkészletét. Az árak további alakulásában döntő szerepe van az európai betakarítás és őszi vetések sikerességének, valamint a tengeren túli terméseredményeknek és vetéseknek.

Az államtitkár elmondta, a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülésén a szakmai szervezetek – a MAGOSZ, a MOSZ, a Magyar Agrárkamara és a Hangya szövetkezeti együttműködés – pozitívan értékelték a vidékfejlesztési minisztérium tevékenységét, amellyel folyamatosan segítették a betakarítási munkálatokat, és könnyítették a mezőgazdaságból élők helyzetét.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu