2021. október 19. kedd Nándor

Hírek - Gépek

Megdőlt a rekord! Ennyivel hasít a világ leggyorsabb traktora (videó)

A JCB november 17-én megdöntötte a világ leggyorsabb traktora által idén nyáron felállított, 166 km/h-s sebességrekordot. Fastrac Two névre keresztelt traktoruk ugyanis a lenyűgöző, 217 km/h-s átlagsebességet produkálta. A dolog pikantériája, hogy azt a rekordot is ők állították fel.
 
 

A JCB Fastrac One-ja idén júniusban hódította el a világ leggyorsabb traktora címet a Top Gear Trac-tor nevű feltuningolt bestiájától, tudhattuk meg a topgear.com híradásából. Az a rekord azonban nem került be a Guinness Rekordok Könyvébe, amelyben így azóta is egy Lamborghini traktor szerepelt a maga (amúgy tiszteletre méltó) 140 km/h-s sebességével.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

{KAPCSOLODO-15015} A traktor tuningolását végző Forma 1-es csapat azonban nem nyugodott bele a dologba, és nekilátott az újabb rekordkísérletnek. A korábbi rekorder Fastrac One traktor külsejét áramvonalasabbra alakították, valamint lefaragtak mintegy 10%-ot a jármű önsúlyából, majd a kész művet elnevezték JCB Fastrac Two-nak.

Az újabb kísérletre 2019. november 17-én York városának Elvington repülőterén került sor, a vezetőfülkébe ismét az ismert motorversenyző, és az előző rekord felállítója, Guy Martin mászott be. A szabályok nem változtak, a traktornak két futamot kellett teljesítenie, mindkét irányba, a sebességmérőtől számított egy kilométerről indulva, megadott idő alatt. Az eseményen ezúttal kint volt a Guinness Rekordok Könyvének hitelesítő bizottsága is, akik igazolták, hogy az átalakított JCB Fastrac Two a két menet során átlagosan 217,3 km/h-s átlagsebességgel száguldott, csúcssebessége pedig 247,5 km/h volt. A Fastrac biztonságos megállításához ezúttal egy fékezőernyőt is igénybe vettek.


Nem volt könnyű feladat elérni azt, hogy egy öttonnás traktor biztonságosan felgyorsulhasson 241 km/h-ra, majd biztonságosan megálhasson. De most nagyon büszkék vagyunk, mert nemcsak teljesítettük ezt a két célt, de túl is szárnyaltuk őket

 - mondta Tim Burnhope, a JCB innovációs és növekedési megbízottja.

A rekordkísérletről videofelvétel is készült:

A cikkben felhasznált képek a Top Gear tulajdonát képzik.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu