Itt a britek legújabb dobása: ez forradalmasíthatja az egész növénytermesztést

agrarszektor.hu
A JCB az iparban elsőként mutatta be a JCB Fastrac 4220 traktoron alapuló mobil hidrogén-utántöltő berendezését. A brit gépgyártó szerint ezzel az újítással nagymértékben megnövelhető lesz a hidrogénüzemű munka- és mezőgazdasági gépek hatékonysága.

A JCB hidrogén-utántöltője a hidrogént a helyszínen lévő pótkocsiból veszi fel, és a hidrogénnel működő munkagépekhez, például a JCB kotró-rakodójához és a Loadall teleszkópos rakodógépéhez juttatja el. Egyelőre azonban még mind a kotrórakodó, mind pedig a teleszkópos rakodógép prototípus fázisban van - írta meg a Future Farming.

A mobil hidrogén-utántöltő berendezés a gépek helyszíni feltöltésének gyors és egyszerű módját hivatott biztosítani. A JCB szerint az építőipari gépek mintegy 97%-át a munkavégzés helyszínén szokták utántölteni, ami a hidrogén üzemanyag-ellátást is hasonlóan érdekessé teheti. A cég közleménye szerint ez nem különbözik attól, amikor a gázolajat tartálykocsival viszik a gépek feltöltéséhez. Az ügyfelek már hozzászoktak a szállítható üzemanyaghoz, amely lehetővé teszi, hogy a tankolásra percek alatt sor kerüljön. Ráadásul Lord Bamford, a JCB elnöke is hitet tett a hidrogénalapú technológia mellett, amikor egy cikkben kijelentette, hogy szerinte "a hidrogén literenként háromszor több energiát tartalmaz, mint a dízel".

A Fastrac 4220 üzemanyagtöltő berendezés része a vállalat 100 millió fontos beruházásának a hidrogénmotorok gyártására irányuló projekt keretén belül. A JCB álláspontja szerint nem a fosszilis üzemanyagok jelentik a jövőt, és az elkövetkező évtizedekben a hidrogén lesz a praktikus megoldás a gépek meghajtására.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. december 5. 14:21