Ez most a legnagyobb traktor a világon: ettől mindenkinek leesik az álla

Ez most a legnagyobb traktor a világon: ettől mindenkinek leesik az álla

agrarszektor.hu
Az Amerikai Egyesült Államokban óriási területeken folytatnak mezőgazdasági tevékenységet, különösen az ország közép-nyugati részén. Itt szinte végeláthatatlan táblákon zajlik a szántóföldi növénytermesztés, amelyhez - a földbirtokok hatalmas mérete miatt - a gazdáknak mind méretben, mind teljesítményben óriási gépekre van szüksége. Van azonban egy traktor, ami még amerikai mércével is elképesztőnek számít: ez pedig a Big Bud 747 névre keresztelt gépszörny, amelyből pontosan egy darabot gyártottak, és amely mind a mai napig birtokolja a világ legnagyobb traktora címet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az amerikai Big Bud 747-es minden kétséget kizáróan a világ legnagyobb traktora, amelyet külön megrendelésre készített a Northern Manufacturing Company, későbbi nevén a Big Bud Tractors. A gyártó a Montana állambeli Harve városában működött 1968 és 1992 között, és a legismertebb terméke kétségkívül a Big Bud 747-es lett, amelyet 1977-ben raktak össze - amint az Fossbytes Facebook-oldalán is látható. A lassan 50 éves traktor minden tekintetben egyedülálló darab: 27 láb (8,2 méter) hosszú, 20 láb (6,1 méter) széles és 14 láb (4,27 méter) magas. A traktor kerekei 8 láb (2,4 méter) átmérőjűek, és ezek is rendelésre készültek, a kanadai United Tire Company gyártotta őket. A gépnek már az önsúlya is meghaladta a 42 tonnát, de teljes ballaszttal több mint 60 tonnát nyomott.

Egy ekkora géphez jókora motor is kellett, a Big Bud 747-es meghajtásáért a Detroit Diesel 16 hengeres 16V92T motorja felelt, a traktor pedig 1100 lóerőnyi teljesítmény leadására volt képes. Összehasonlításképpen a világ leggyorsabb sportautója, a svéd Koenigsegg Agera RS 1341 lóerős teljesítményre képes. A Big Bud 747-es a mérések szerint több mint egy acre (0,4 hektár) területet tud megművelni egy perc alatt, és játszva el tud húzni egy 80 láb (24,3 méter) széles kultivátort.

A traktort végül 2009-ben nyugdíjazták, aminek több oka is volt. Egyrészt, mivel abban az időben nem volt szükség szántásra a vegetációs időszakok között, és egy ekkora traktor nem volt gazdaságos, másrészt pedig azért, mert lehetetlenné vált a gumiabroncsok pótlása, ugyanis a kanadai United Tire Company 2000-be csődbe ment. A Big Bud 747-es most az iowai Clarionban található Heartland Múzeumban tekinthető meg, bár amióta a Goodyear LSW1400/30R46-os, "mindösszesen csak" 2,01 méteres átmérőjű abroncsokkal sikerült helyettesíteni az eredetieket, időről időre kiviszik a földekre, hogy megmutassák az embereknek, mire képes a világ legnagyobb traktora.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?