Ettől mindenkinek leesik az álla: ez a gép lehet a legismertebb traktor itthon

Ettől mindenkinek leesik az álla: ez a gép lehet a legismertebb traktor itthon

agrarszektor.hu
Több mint 8 millió megtekintésnél tart egy videó, amelyet még 2012-ben töltöttek fel a Youtube-ra. Ezen a Szarvasi Veteránjármű Baráti Kör egy igazi ritkaságot, egy DT-54-es traktort indít be. Az egykori szovjet gépet még egy benzinüzemű kétütemű indítómotorral kellett beröffenteni.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Szarvasi Veteránjármű Baráti Kör célja - Facebook-oldaluk szerint - a múlt gép- és jármű-történeti ereklyéinek megmentése. Ennek során az egyik legnagyobb figyelmet kapó akciójukat 2011. december 28-án hajtották végre, amikor is beindítottak egy régi, DT-54-es traktort. Az erről készült - és Kovács Dániel által feltöltött - videót azóta több mint 8 millióan látták és azóta is töretlen a népszerűsége. A motor indítása egy benzinüzemű, kétütemű PD-10 (későbbi példányokon PD-10M) indítómotorral történt. Ez keltette életre a négyhengeres, atmoszferikus töltésű, örvénykamrás dízelmotort, amely 1300/perc üzemi fordulatszámon 40 kW-ot (54 lóerőt) adott le - írta meg a Vezess.hu.

A DT-54-es általános célú, lánctalpas mezőgazdasági vontatót a Szovjetunióban (a sztálingrádi, a harkovi és az altaji traktorgyárakban) gyártották 1949-1979 között. A Wikipédia vonatkozó szócikke szerint csak ebben a három üzemben közel egymillió darabot - egészen pontosan 957,9 ezret - állítottak össze ebből a modellből. A típus gyártását más szocialista országok is átvették.

Magyarországon 1951-ben született döntés a hazai gyártás megszervezéséről. A járművet Magyarországon a Vörös Csillag Traktorgyár gyártotta Dutra DT-413 jelzéssel. A hazánkban gyártott típus a szovjet alapmodell korszerűsített, helyi körülményekhez igazított változata volt, amelyből 1951-1962 között összesen csaknem 5,9 ezer egységet gyártottak le.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31