Itt a fordulat: olyan dolog történt a traktorokkal itthon, amilyen már rég volt

Itt a fordulat: olyan dolog történt a traktorokkal itthon, amilyen már rég volt

agrarszektor.hu
2023 májusában a magyar gazdák 34 százalékkal kevesebb traktort vettek, mint egy évvel korábban, 2021 ötödik hónapjához képest pedig 2,6 százalékkal kevesebb traktor talált gazdára most. A legkapósabb traktormárka májusban a John Deere volt, amelyből 49-et adtak el a hónapban, a második helyen habár a Claas végzett, de abból is 49 darabot értékesítettek. A népszerűségi listán a harmadik a Solis, a negyedik a New Holland, az ötödik pedig a Case volt az év ötödik hónapjában.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

2023 májusában az öt legnépszerűbb traktormárka Magyarországon a John Deere, a Claas, a Solis, a New Holland és a Case voltak - derül ki a carinfo.hu adataiból. John Deere-ből 49-et adtak el májusban, ami 23-mal kevesebb, mint egy évvel korábban, és habár a Claas a második helyen végzett, abból is 49 darab talált gazdára, 28-cal több, mint 2022 azonos időszakában. Solis-ból 33-mat, 27-tel kevesebbet vásároltak most a gazdák, New Holland-ból 19-et, 7-tel kevesebbet, Case-ből pedig 14-et, 2-vel kevesebbet értékesítettek 2023 májusában, mint egy évvel korábban. Az eladási lista első tíz helyén többek között olyan márkák szerepelnek még, mint a Fendt, a Massey Ferguson, a Deutz-Fahr, de 13. helyre befutott a Steyr, a 14-re pedig a Kubota is.

2023 májusában összesen 264 traktor talált gazdára Magyarországon, ami az egy évvel korábbi mennyiséghez képest 34 százalékkal jelent kevesebbet, 2022 májusában ugyanis 400 traktor kelt el. 2021-hez képest szintén csökkent az eladott traktorok száma, akkor 271 darabot értékesítettek, 2,6 százalékkal többet, mint most. 2023-ban eddig összesen 1563 traktort adtak el Magyarországon, ami 2022 első öt hónapjához képest 11,5 százalékos csökkenést jelent, akkor ugyanis 1767-et értékesítettek. 2021-hez képest azonban egy kisebb kiugrás figyelhető meg, akkor csupán 1344 traktor kelt el az említett időszakban, ami 16,3 százalékkal jelent kevesebbet.

A 2023-as évről tehát elmondható, hogy elég hullámzó a géppiac az eladásokat tekintve. Míg az év első három hónapjában, ha csak néhány százalékkal is, de több gépet adtak el, mint 2022 azonos időszakában, addig áprilisban és májusban is látványosan csökkent az értékesített gépek száma az egy évvel ezelőttihez képest. Habár 2021-hez képest tavaly is és idén is jobban pörögnek az eladások, úgy tűnik most egy kicsit megtorpant a piac. A számokból jól látszik, hogy míg idén januárban 272 traktor talált gazdára Magyarországon, februárban 313, márciusban 421, addig áprilisban már csak 293, májusban pedig - ahogy fentebb is említettük - mindössze 264 darab. Tartogathat tehát még meglepetéseket a 2023-as év az eladott gépek számát tekintve hazánkban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?