Itt a fordulat: olyan dolog történt a traktorokkal itthon, amilyen már rég volt

Itt a fordulat: olyan dolog történt a traktorokkal itthon, amilyen már rég volt

agrarszektor.hu
2023 májusában a magyar gazdák 34 százalékkal kevesebb traktort vettek, mint egy évvel korábban, 2021 ötödik hónapjához képest pedig 2,6 százalékkal kevesebb traktor talált gazdára most. A legkapósabb traktormárka májusban a John Deere volt, amelyből 49-et adtak el a hónapban, a második helyen habár a Claas végzett, de abból is 49 darabot értékesítettek. A népszerűségi listán a harmadik a Solis, a negyedik a New Holland, az ötödik pedig a Case volt az év ötödik hónapjában.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

2023 májusában az öt legnépszerűbb traktormárka Magyarországon a John Deere, a Claas, a Solis, a New Holland és a Case voltak - derül ki a carinfo.hu adataiból. John Deere-ből 49-et adtak el májusban, ami 23-mal kevesebb, mint egy évvel korábban, és habár a Claas a második helyen végzett, abból is 49 darab talált gazdára, 28-cal több, mint 2022 azonos időszakában. Solis-ból 33-mat, 27-tel kevesebbet vásároltak most a gazdák, New Holland-ból 19-et, 7-tel kevesebbet, Case-ből pedig 14-et, 2-vel kevesebbet értékesítettek 2023 májusában, mint egy évvel korábban. Az eladási lista első tíz helyén többek között olyan márkák szerepelnek még, mint a Fendt, a Massey Ferguson, a Deutz-Fahr, de 13. helyre befutott a Steyr, a 14-re pedig a Kubota is.

2023 májusában összesen 264 traktor talált gazdára Magyarországon, ami az egy évvel korábbi mennyiséghez képest 34 százalékkal jelent kevesebbet, 2022 májusában ugyanis 400 traktor kelt el. 2021-hez képest szintén csökkent az eladott traktorok száma, akkor 271 darabot értékesítettek, 2,6 százalékkal többet, mint most. 2023-ban eddig összesen 1563 traktort adtak el Magyarországon, ami 2022 első öt hónapjához képest 11,5 százalékos csökkenést jelent, akkor ugyanis 1767-et értékesítettek. 2021-hez képest azonban egy kisebb kiugrás figyelhető meg, akkor csupán 1344 traktor kelt el az említett időszakban, ami 16,3 százalékkal jelent kevesebbet.

A 2023-as évről tehát elmondható, hogy elég hullámzó a géppiac az eladásokat tekintve. Míg az év első három hónapjában, ha csak néhány százalékkal is, de több gépet adtak el, mint 2022 azonos időszakában, addig áprilisban és májusban is látványosan csökkent az értékesített gépek száma az egy évvel ezelőttihez képest. Habár 2021-hez képest tavaly is és idén is jobban pörögnek az eladások, úgy tűnik most egy kicsit megtorpant a piac. A számokból jól látszik, hogy míg idén januárban 272 traktor talált gazdára Magyarországon, februárban 313, márciusban 421, addig áprilisban már csak 293, májusban pedig - ahogy fentebb is említettük - mindössze 264 darab. Tartogathat tehát még meglepetéseket a 2023-as év az eladott gépek számát tekintve hazánkban.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?