Tényleg lemondtak a magyarok ezekről a traktorokról: mi történik itt?

Tényleg lemondtak a magyarok ezekről a traktorokról: mi történik itt?

agrarszektor.hu
2024 májusában a magyar gazdák 41,1 százalékkal kevesebb traktort vettek, mint egy évvel korábban, 2022 ötödik hónapjához képest pedig 61 százalékkal kevesebb traktor talált gazdára most. A legkapósabb traktormárka májusban a Claas volt, amelyből 27-et adtak el a hónapban, a második helyen a Solis végzett, abból 22 darabot értékesítettek. A népszerűségi listán a harmadik a John Deere, a negyedik a Case, az ötödik pedig a New Holland volt az év ötödik hónapjában. Azt követően, hogy két hónapos lecsúszás után áprilisban ismét a lista élére került a John Deere, úgy tűnik, májusban újra kilökték az élről. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

2024 májusában az öt legnépszerűbb traktormárka Magyarországon a Claas, a Solis, a John Deere, a Case és a New Holland voltak - derül ki a carinfo.hu adataiból. Claas-ból 27-et adtak el májusban, 22-vel kevesebbet, mint egy évvel korábban, Solis-ból 22 darab talált gazdára, 11-gyel kevesebb, mint 2023 azonos időszakában. Jonh Deere-ből 17-et, 32-vel kevesebbet vásároltak most a gazdák, Case-ből 9-et, 5-tel kevesebbet, míg New Holland-ból 7-et, 12-vel kevesebbet értékesítettek 2024 májusában, mint egy évvel korábban. A John Deere a februári és márciusi lecsúszást követően áprilisban ugyan visszatért a lista élére, ám most úgy tűnik ismét lekerült az első helyről. A májusi népszerűségi lista 6. helyén szerepel egyébként a Massey Ferguson, 7. a Fendt, 8. a Kubota, 17. pedig a Deutz-Fahr. 

EZ IS ÉRDEKELHET

2024 májusában összesen 156 traktor talált gazdára Magyarországon, ami az egy évvel korábbi mennyiséghez képest 41,1 százalékkal jelent kevesebbet, 2023 májusában ugyanis 265 traktor kelt el. 2022-höz képest szintén csökkent az eladott traktorok száma, akkor 400 darabot értékesítettek, 61 százalékkal többet, mint most. 2024-ben eddig összesen 840 traktort adtak el Magyarországon, ami 2023 első öt hónapjához képest 46,3 százalékos csökkenést jelent, akkor ugyanis 1563-at értékesítettek. 2022-höz képest szintén brutális csökkenés figyelhető meg, akkor 1767 traktor kelt el az említett időszakban, ami 52,5 százalékkal jelent többet. Érdekes és sokkoló adat még, hogy míg 2023 első negyedévében 1005 darab traktor került eladásra Magyarországon, addig 2024 azonos időszakában ez mindössze 488 volt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogy azt az Agrárszektor korábban megírta, ha ránézünk a hazai géppiacra, elég vegyes képet láthatunk. Habár minden nehézség ellenére tavaly nem zártak rossz évet a vállalatok, az idei év tartogathat bőven meglepetéseket és nehézségeket. Illés Zoltán, az Agrotec ügyvezetője lapunknak elmondta, 2024-ben valóban visszaesésre lehet számítani, viszont különböző beruházási támogatások kiírásával fel lehetne újra pörgetni az eladásokat itthon.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?