2022. május 18. szerda Erik, Alexandra

Hírek - Gépek

Mindent látó növényfigyelőt fejlesztettek a hollandok: ez sokat segíthet a gazdáknak

A BASF Digital Farming GmbH a VanderSat vállalattal együttműködve biztosít a gazdáknak hozzáférést a felhőmentes, méretezhető, biomassza-felvételekhez. Az új szolgáltatást igénybe vevők naponta megbízható, nagyon pontos és a felhők által nem kitakart növényzeti képeket kapnak, amivel folyamatosan figyelemmel kísérhetik a növényeik fejlődését.
 
 

Kereskedelmi együttműködési megállapodást írt alá a BASF Digital Farming GmbH és a VanderSat, aminek értelmében az utóbbi Felhőmentes Biomassza („Cloud-free Biomass”) termékét integrálják a BASF Digital Farming xarvio Field Manager megoldásával - írta meg a Future Farming. A vállalatok szerint ha a gazdák gyorsabban juthatnak hozzá a jó minőségű, felhőmentes növényzeti felvételekhez, az lehetővé teszi a növényeik folyamatos megfigyelését, ezáltal pedig könnyebben és hatékonyabban hozhatnak megfelelő döntéseket.

A Felhőmentes Biomassza nagy térbeli felbontású (10x10 méteres) képeket készít, és ezzel egyetlen, következetes mutatóval demonstrálja a növényzet állapotát. A gazdáknak így lehetőségük nyílik arra, hogy összehasonlítsák több tábla termőképességét is egy nagyobb területen, vagy a különböző vegetációs időszakokban.

A VanderSat Felhőmentes Biomasszája három különböző műholdas terméket integrálva a vállalat visszakeresési módszerét használja a passzív mikrohullámú technológiához, az Európai Űrügynökség (ESA) Sentinel-1 műholdjának aktív mikrohullámú képalkotásával és a Sentinel-2 műhold optikai képeivel együtt. A VanderSat ezután a távérzékelés terén szerzett tapasztalatait felhasználva értelmezi ezeket az adatokat, hogy megbízható, napi mérést nyújtson a növények biomasszájához.

Európa, Észak- és Latin-Amerika bizonyos területein a felhőtakaró miatt komoly nehézségekbe ütközik a használható növényzeti-műholdképek készítése. Néha több hétnek is el kell telnie, mire egyetlen tiszta felvételt el lehet készíteni, ami ekkorra gyakran elavultnak is számít, hiszen a növények állapota addigra már többször is megváltozhatott. A VanderSat szolgáltatása viszont képes minden nap új, releváns képeket készíteni. A Felhőmentes Biomassza a növények fotoszintetikus aktivitását műholdak segítségével megmutató – és a felhős napokon felmérhetetlen – normalizált vegetációs index (Normalized Difference Vegetation Index – NDVI) helyett a növényzet biofizikai paramétereit és víztartalmát is méri, hogy folyamatosan és pontosan kiszámítsa a növények növekedésének minden szakaszát a növénytermesztés időtartama alatt.

A Felhőmentes Biomassza várhatóan 2021 márciusa végén lesz integrálva a xarvio Field Manager szolgáltatásba, és először Észak- és Latin-Amerikában lesz igénybe vehető. Az év során más régiókban is elérhetővé válik a szolgáltatás. A BASF Digital Farming Solutions GmbH és a VanderSat közötti kereskedelmi megállapodás jelenleg Kanadát, az Egyesült Államokat, Brazíliát, Argentínát, Németországot és Ukrajnát fedi le.

(A cikkben szereplő képek az ESA/ATG tulajdonát képzik.)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!