Mindent látó növényfigyelőt fejlesztettek a hollandok: ez sokat segíthet a gazdáknak

Mindent látó növényfigyelőt fejlesztettek a hollandok: ez sokat segíthet a gazdáknak

A BASF Digital Farming GmbH a VanderSat vállalattal együttműködve biztosít a gazdáknak hozzáférést a felhőmentes, méretezhető, biomassza-felvételekhez. Az új szolgáltatást igénybe vevők naponta megbízható, nagyon pontos és a felhők által nem kitakart növényzeti képeket kapnak, amivel folyamatosan figyelemmel kísérhetik a növényeik fejlődését.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kereskedelmi együttműködési megállapodást írt alá a BASF Digital Farming GmbH és a VanderSat, aminek értelmében az utóbbi Felhőmentes Biomassza ("Cloud-free Biomass") termékét integrálják a BASF Digital Farming xarvio Field Manager megoldásával - írta meg a Future Farming. A vállalatok szerint ha a gazdák gyorsabban juthatnak hozzá a jó minőségű, felhőmentes növényzeti felvételekhez, az lehetővé teszi a növényeik folyamatos megfigyelését, ezáltal pedig könnyebben és hatékonyabban hozhatnak megfelelő döntéseket.

A Felhőmentes Biomassza nagy térbeli felbontású (10x10 méteres) képeket készít, és ezzel egyetlen, következetes mutatóval demonstrálja a növényzet állapotát. A gazdáknak így lehetőségük nyílik arra, hogy összehasonlítsák több tábla termőképességét is egy nagyobb területen, vagy a különböző vegetációs időszakokban.

A VanderSat Felhőmentes Biomasszája három különböző műholdas terméket integrálva a vállalat visszakeresési módszerét használja a passzív mikrohullámú technológiához, az Európai Űrügynökség (ESA) Sentinel-1 műholdjának aktív mikrohullámú képalkotásával és a Sentinel-2 műhold optikai képeivel együtt. A VanderSat ezután a távérzékelés terén szerzett tapasztalatait felhasználva értelmezi ezeket az adatokat, hogy megbízható, napi mérést nyújtson a növények biomasszájához.

Európa, Észak- és Latin-Amerika bizonyos területein a felhőtakaró miatt komoly nehézségekbe ütközik a használható növényzeti-műholdképek készítése. Néha több hétnek is el kell telnie, mire egyetlen tiszta felvételt el lehet készíteni, ami ekkorra gyakran elavultnak is számít, hiszen a növények állapota addigra már többször is megváltozhatott. A VanderSat szolgáltatása viszont képes minden nap új, releváns képeket készíteni. A Felhőmentes Biomassza a növények fotoszintetikus aktivitását műholdak segítségével megmutató - és a felhős napokon felmérhetetlen - normalizált vegetációs index (Normalized Difference Vegetation Index - NDVI) helyett a növényzet biofizikai paramétereit és víztartalmát is méri, hogy folyamatosan és pontosan kiszámítsa a növények növekedésének minden szakaszát a növénytermesztés időtartama alatt.

A Felhőmentes Biomassza várhatóan 2021 márciusa végén lesz integrálva a xarvio Field Manager szolgáltatásba, és először Észak- és Latin-Amerikában lesz igénybe vehető. Az év során más régiókban is elérhetővé válik a szolgáltatás. A BASF Digital Farming Solutions GmbH és a VanderSat közötti kereskedelmi megállapodás jelenleg Kanadát, az Egyesült Államokat, Brazíliát, Argentínát, Németországot és Ukrajnát fedi le.

(Címlapkép forrása: ESA/ATG)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?