Nem álom többé? Így aratna egy szezonban háromszor az élelmes brazil gazda

Nem álom többé? Így aratna egy szezonban háromszor az élelmes brazil gazda

agrarszektor.hu
Ambíciózus, de nem lehetetlen célt tűzött ki maga elé egy brazil gazda. Antonio Luís Revolta azt tervezi, hogy a birtokán levő okos öntözési rendszer eredményeinek igazolása után egyetlen szezon alatt háromszor fog szóját betakarítani a birtokán. Ehhez technikai támogatást kapott a Coopercitrus nevű szövetkezettől, hogy felkészülhessen a projektre és hogy beszerezhesse a csúcstechnológiás öntözőberendezéseket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A rendszert 2020 szeptemberében telepítették a Barretos régióban, São Paulo államban. A tesztelésekre októberben, a szójaszezon kezdetén került sor - írta meg a Future Farming. A cél az volt, hogy négy öntözési ciklussal gyorsítsák fel a termelést. 2021 februárjában, az első betakarításkor a gazda 65%-kal több szóját tudott betakarítani, hektáronként 40 zsákról 66 zsákra nőtt a termés.

Ez azt jelenti, hogy Antonio Luís Revolta számára az intelligens öntözés kulcsfontosságú eszközzé vált a versenyképesség fenntartása, valamint a gyors és jelentős megtérülés biztosítása érdekében. A gazda elmondta, hogy régi vágya volt már egy öntözési rendszer, mert miután négy évtizeden keresztül termesztett gabonaféléket 260 hektáros birtokán, azt kellett látnia, hogy az elmúlt két év aszályos időszakai miatt jóval kevesebb termést tudott betakarítani. Ennek kompenzálására döntött úgy, hogy beruház egy robusztus öntözőrendszerbe. Bruno Garcia, a gazdaság egyik alkalmazottja a rendszer egy másik előnyére mutatott rá: azon túl, hogy nőtt a termelékenységük, lehetőségük nyílt arra, hogy még egy extra vetés kukoricát takarítsanak be.

A hatékonyság növelése érdekében a rendszer a piacon elérhető leginnovatívabb funkciókat használja. A forgótornyok szépen mozognak, vizet takarítva meg és javítva a hatékonyságot, valamint a rendszer meteorológiai érzékelőkkel is rendelkeznek a hőmérséklet, az eső és a relatív páratartalom mérésére. A Coopercitrus öntözési osztályának menedzsere, Rubens Mendes rámutatott, hogy ezek a fejlesztések kifejezetten kedvezőek az öntözés kezelésének szempontjából. A művelés alá vont terület minden egyes táblájának meteorológiai adatait felhasználva nagymértékben javul vízfelhasználás. A berendezés vízzel kevert műtrágyák és növényvédő szerek kijuttatására is alkalmas.

A projekt telemetriai rendszerekkel is rendelkezik, ami lehetővé teszi a gazda számára, hogy távolról, okostelefon vagy számítógép segítségével kövesse nyomon az öntözőberendezés működését, anélkül hogy ténylegesen is kimenne a földekre nap mint nap. A felhasználó így nemcsak arra képes, hogy távolról ki- és bekapcsolja a rendszert, de beütemezheti az öntözési időket, illetve ellenőrizheti a szórófejek működését és az eljárás minőségét is - jegyezte meg Rubens Mendes.

A kísérlethez használt felszerelések a Valley termékei. Rubens Mendes szerint a most tesztelt eljárással csökkenthetőek a mezőgazdasági termelés kockázatai, és javítható az emberi kontroll a növénytermesztés felett. Ahogy a szakértő megjegyezte, ezzel a technológiával még a több hétig tartó esőmentes időszakokban is képesek lesznek folytatni az ültetéseket és a növénytermesztéseket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?