Egyre több magyar gazda mondhat le erről a növényről: sokan feladják a termesztést

Tóth Enikő
Komoly problémákra számítanak a gazdálkodók idén, hiszen jelenleg is furulyál a kukorica, a leveleik felégtek, szinte könyörög az esőért. Ha ilyen ütemben haladunk, a kitűzött termésmennyiség felét sem fogja elérni a kukorica.

Magyarország legnagyobb vetésterületen termesztett növénye a kukorica (Zea mays L.), melynek éves vetésterülete a KSH adatai szerint megközelíti az 1,2 millió hektárt. Ahhoz, hogy meginduljon a kelés és homogén állomány alakuljon ki, szükség lenne legalább 30-50 milliméter esőre. A csapadékhiány gondot okozhat a vetőmag csírázásában és az őszi kalászosok fejlődésében is. Az elmúlt szezon és a korábbi 10-15 év tapasztalata alapján a súlyos aszály olyan következményeket okozott a kukoricában, hogy bizonyos területeken nem rentábilis a termesztése. Hiába próbálkoznánk már a drágábbnál drágább tápanyagutánpótlással, víz hiányában az is csak pénzkidobás.

Az országos aszály mára már szinte ellehetetlenítette a kukorica fejlődését. Nagy termésre nem számíthatnak idén sem a gazdálkodók. Bizonyos helyeken - kifejezetten az Alföldön - van olyan terület, ahol szinte semmi se várható. Ezen a területen, szinte sorra váltják egymást az elfogadható és a rossz évek, de kiemelkedő termésmennyiségre már több mint 10 éve nem számíthatnak a gazdák.

Egy növény sem bírja a 40 fokot, a növények levelei sorra elégnek, az öntözés szinte hiábavaló. Hátráltató tényező a mostani energiaárak mellett, hogy akár 10-20 km-re is el kell szállítani a vizet, de nagy a kipárolgás is, ezért gyakorlatilag az öntözés jelenleg meg sem éri. A tábla közepén akár 50 fok is lehet, a vízhiány miatt nincs párologtatás, nem tudja hűteni magát a növény.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?