2022. május 20. péntek Bernát, Felícia

Hírek - Gépek

Új német egység: közös kutatás-fejlesztési központot létesített a Bosch és a BASF

A Bosch és a BASF-hoz tartozó xarvio Digital Farming Solutions közös projekt központot létesített, amely lehetővé teszi számukra, hogy egy helyen folytathassanak közös kutatási és fejlesztési tevékenységet.
 
 

A döntés oka az volt, hogy a két cég munkavállalói 2016 óta egyébként is együtt dolgoznak az úgynevezett okos permetező projekten, amely egy olyan precíziós gyomirtószer-kijuttatási technológiát takar, amely nagyban csökkenteni fogja a kezelések során összesen felhasznált herbicidek mennyiségét. A Smart Spraying technológia a tervek szerint 2021-ben fog a piacra kerülni, de a két cég további együttműködésben gondolkodik.

"A növényvédelem kérdéseiről is szó lesz a siófoki Agrárszektor Konferencián. Tekintse meg a programot és regisztráljon a december 4-5-i eseményre!"

Az okos permetezés koncepciója során a Bosch és a xarvio arra fókuszált, hogy hogyan lehetne precíziós módszerekkel megtámogatni a gyomirtási munkálatokat. A jelenleg még kidolgozás alatt álló technológiához a két vállalat egy olyan okos rendszert hozott létre, amely meg tudja különböztetni a gyomnövényt a haszonnövénytől, és célzottan alkalmazza a herbicidet.

Ahogy a permetezőgép halad a mezőn, a rá felszerelt kamerák egyúttal rögzítik is a növényzet állapotát a megművelt területen. Az okos permetező irányítórendszere azonnal elemzi a szenzorok jeleit, és eldönti, hogy haszon-, vagy gyomnövényt lát-e éppen. Ez utóbbiak észlelése esetén azonnal parancsot ad a fúvókáknak, és az a szükséges mennyiségű herbicidet juttat a kijelölt célpontra. Az eljárás legnagyobb előnye az lesz, hogy az eleve gyommentes területek vegyszermentesek is maradnak majd. A pásztázás, felismerés és alkalmazás hármasával leírható folyamat néhány ezredmásodpercet vesz csak igénybe, ami a vállalatok szerint gördülékenyen, bármiféle megakadás nélkül lesz kivitelezve.

A Bosch a kutatási és fejlesztési együttműködés során a kamerás-érzékelős technológiára, a képfeldolgozásra, mintafelismerésre, a vezérlőegységekre és a rendszerek összeköttetésére fókuszált.

A mindennapi használat során ez úgy fog kinézni, hogy a permetezőgép fel lesz szerelve az okos permetező technológiával és csatlakozni fog a xarvio Field Manager felületéhez, ami különféle paraméterek számításba vételével el fogja dönteni, hogy egészen pontosan milyen növényvédelmi szerre lesz szükség, és azt hogyan kell majd alkalmazni


- magyarázta Tobias Menne, a BASF Digital Farming vezetője.

A xarvio Field Manager egy olyan digitális felület, amely több területen is segíthet a gazdáknak agronómiai döntéseket hozni. A létrehozásának célja az volt, hogy egy hatékonyabb és minden területen környezetbarátabb földművelést tegyen lehetővé. A felhasználók bármikor megnézhetik a kiválasztott földterület állapotát, javaslatokat kérhetnek hozzájuk, és letölthetnek olyan térképeket, amelyek arról tájékoztatják őket, hogy az adott területen, vagy annak bizonyos részein milyen kezelések lennének ajánlatosak.

A BASF és a Bosch elmondása szerint a prototípusok első, Európában, Észak- és Dél-Amerikában elvégzett terepi tesztjei pozitív eredményekkel zárultak. A piacra dobás előtti következő lépés a rendszer finomhangolása, hogy még precízebb eredményeket érhessünk el a gyomirtásban, mondta Andrew Allen, a Bosch haszon- és nem közútijármű-részlegének felelőse.

A cikk eredeti nyelven a Future Farming oldalán olvasható.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!