Ömlik a pénz a magyar mezőgazdaságba: mutatjuk, mi vár a gazdákra 2023-tól

agrarszektor.hu
Az Agrárminisztérium a következő öt évben a beruházásokra elkölthető forrásokat mintegy négyszeresére növeli a vidékfejlesztési forrásokon belül. Az egyik fő cél az, hogy az agrárüzemek termelési és energiahatékonyságát növeljék, valamint a digitalizáció is fókuszba kerül. 

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az új közös agrárpolitika (KAP) magyarországi alkalmazásának szabályait tartalmazó, elfogadott KAP stratégiai terv nagy hangsúlyt helyez a beruházások ösztönzésére: az agrártárca szerint a vidékfejlesztési források 52%-a, vagyis csaknem 1500 milliárd forint jut gazdaságfejlesztésre, mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokra az elkövetkező öt évben. Ez az összeg négyszer több, mint az előző uniós költségvetési időszakban. A beruházási célok között fontos szerepet játszik a mezőgazdasági üzemek fejlesztése, amelynek fő célja a gazdaságok versenyképességének javítása, illetve az általuk előállított hozzáadott érték növelése. Utóbbiról a KAP stratégiai terv brüsszeli elfogadása után az agrártárca közölte, hogy terveik szerint 2030-ra az egy hektárra jutó bruttó hozzáadott értéket a tíz évvel korábbihoz képest 53%-kal növelik, így az elérné a 862 eurót - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kertészeti, az állattenyésztési és a növénytermesztési ágazat szereplői által igénybe vehető támogatás keretösszege 1,28 milliárd euró. Az EU előtérbe helyezte az új KAP-on belül az innovációt és a digitalizációt, utóbbi a hazai stratégiai tervben is igen komoly hangsúllyal szerepel a támogatott fejlesztési célok között. Továbbá az agrártárca a kis- és közepes gazdaságok digitális technológiai fejlesztésére is jobban összpontosít. A támogatott tevékenységek között szerepel majd többek között az üzemi szintű adatgyűjtés megteremtése és az adatbázisok összekapcsolása, illetve a digitális farmmenedzsment bevezetése. Az Agrárminisztérium hangsúlyozta, hogy a jogosultsági kritériumok között szerepel az üzemszintű digitalizációs terv megléte, a dotáció odaítélésénél pedig fontos szempont lesz annak minősége is. A terv egyelőre az, hogy 246 millió eurót lehet fordítani a mezőgazdasági üzemek zöldberuházásainak támogatására. Ezen intézkedés célja, hogy az agrárüzemek növeljék az energiaellátottságukat és csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátásukat. 

Az agrárüzemekben az ammóniakibocsátás csökkenését szolgáló beruházások végrehajtása pedig külön támogatható cél, amire mintegy 54 millió eurót különített el az agrárkormányzat. Ennek célja, hogy ösztönözzék az injektálást és az azonnali kijuttatást lehetővé tevő technológiák beszerzését, valamint az istállón belüli és kívüli trágyakezelés korszerűsítését. Fontos, hogy ez a támogatás az állattartó telepek járványvédelmi korszerűsítésére is igényelhető, ami elengedhetetlen a madárinfluenza és az afrikai sertéspestis árnyékában.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bár az öntözésfejlesztési és a vízfelhasználás hatékonyságát javító beruházásokat már a korábbi Vidékfejlesztési programban is támogatták, most azonban három célterületet különített el az agrártárca a KAP stratégiai tervben: az öntözővíz felhasználásának hatékonyságát javító, a vízvisszatartást segítő és a meliorációt támogató beruházásokra. A támogatás elnyerésénél fontos szempont lesz, hogy a meglévő rendszer hatékonyságához képest 10-15 százalékos javulást lehessen elérni a fejlesztéssel. Mindezen kívül támogatják még a mezőgazdasági termékek értéknövelését, a mezőgazdasági kisüzemek fenntartható fejlesztését és a díszkertészágazat kisvállalkozásainak nem mezőgazdasági tevékenységét.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. december 5. 14:21