Új trendek hódítanak a mezőgazdaságban, óriási rájuk a kereslet

Új trendek hódítanak a mezőgazdaságban, óriási rájuk a kereslet

MTI
A globális élelmiszerigény drasztikus növekedése és a vízkészletek szűkössége miatt a mezőgazdasági technológiák piaca folyamatosan nő és 2030-ra meghaladhatja a 43 milliárd dollárt - közölte a Stylers Group információ-technológiai szolgáltató cégcsoport. Éppen ezért a mezőgazdaságban egyre nagyobb igény van az új agrártechnológiai megoldások iránt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A cégcsoport kiemelte a népességnövekedés és az ezzel járó dinamikusan növekvő globális élelmiszerigény, a vízkészletek szűkössége, és az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási körülmények miatt világszerte egyre nagyobb figyelem övezi az agrártechnológiai megoldásokat - írták. Egy 2022 decemberében megjelent tanulmány adatait ismertetve a Stylers Group közölte, hogy az agrártechnológiai fejlesztések élvonalában Dél-Ázsia jár, de a nyugat-európai államok és az Egyesült Államok is fejlett agrotech ökoszisztémával rendelkeznek. A szektorba érkező új befektetések értéke a 2018-as 1,1 milliárd dollárról 4,9 milliárd dollárra nőtt 2021-ben globálisan - derült ki a tanulmányból.

A agráriumban használt technológiák közül a legjelentősebb az IoT (dolgok internete, 19%), a robotika (17%) és a mesterséges intelligencia (14%), valamint a precíziós mezőgazdaság, amely drónok, szenzorok és más okoseszköz által gyűjtött nagy mennyiségű adattal segíti a döntéshozatalt - idézte a közlemény Gönczy Gábort, a Stylers ügyvezető-tulajdonosát. A cégcsoport szerint a legfontosabb agrotech trendek közül kiemelkedik az automatizáció és a robotizáció, amely az állattartásban és a növénytermesztésben is a hatékonyság növelésével jár. A fenntartható mezőgazdaság irányába mutatnak az olyan megoldások is, mint a beltéri növénytermesztés, vagy mikrocsepegtetés, amellyel akár 50%-kal is javulhat a vízfelhasználás.

A magyar agrár startupok is "jeleskednek" ezeken a területeken, például olyan fejlesztésekkel, amelyek alkalmasak a vízkészletek vagy a betakarított és betárolt termények minőségének monitorozására - írták. Egy magyar startup applikációjával a gazdák hatékonyabban védekezhetnek a rovarokkal szemben, egy másik magyar fejlesztésű program pedig innovatív megoldást biztosít a precíziós városi kertészetre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?