Új trendek hódítanak a mezőgazdaságban, óriási rájuk a kereslet

Új trendek hódítanak a mezőgazdaságban, óriási rájuk a kereslet

MTI
A globális élelmiszerigény drasztikus növekedése és a vízkészletek szűkössége miatt a mezőgazdasági technológiák piaca folyamatosan nő és 2030-ra meghaladhatja a 43 milliárd dollárt - közölte a Stylers Group információ-technológiai szolgáltató cégcsoport. Éppen ezért a mezőgazdaságban egyre nagyobb igény van az új agrártechnológiai megoldások iránt.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A cégcsoport kiemelte a népességnövekedés és az ezzel járó dinamikusan növekvő globális élelmiszerigény, a vízkészletek szűkössége, és az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási körülmények miatt világszerte egyre nagyobb figyelem övezi az agrártechnológiai megoldásokat - írták. Egy 2022 decemberében megjelent tanulmány adatait ismertetve a Stylers Group közölte, hogy az agrártechnológiai fejlesztések élvonalában Dél-Ázsia jár, de a nyugat-európai államok és az Egyesült Államok is fejlett agrotech ökoszisztémával rendelkeznek. A szektorba érkező új befektetések értéke a 2018-as 1,1 milliárd dollárról 4,9 milliárd dollárra nőtt 2021-ben globálisan - derült ki a tanulmányból.

A agráriumban használt technológiák közül a legjelentősebb az IoT (dolgok internete, 19%), a robotika (17%) és a mesterséges intelligencia (14%), valamint a precíziós mezőgazdaság, amely drónok, szenzorok és más okoseszköz által gyűjtött nagy mennyiségű adattal segíti a döntéshozatalt - idézte a közlemény Gönczy Gábort, a Stylers ügyvezető-tulajdonosát. A cégcsoport szerint a legfontosabb agrotech trendek közül kiemelkedik az automatizáció és a robotizáció, amely az állattartásban és a növénytermesztésben is a hatékonyság növelésével jár. A fenntartható mezőgazdaság irányába mutatnak az olyan megoldások is, mint a beltéri növénytermesztés, vagy mikrocsepegtetés, amellyel akár 50%-kal is javulhat a vízfelhasználás.

A magyar agrár startupok is "jeleskednek" ezeken a területeken, például olyan fejlesztésekkel, amelyek alkalmasak a vízkészletek vagy a betakarított és betárolt termények minőségének monitorozására - írták. Egy magyar startup applikációjával a gazdák hatékonyabban védekezhetnek a rovarokkal szemben, egy másik magyar fejlesztésű program pedig innovatív megoldást biztosít a precíziós városi kertészetre.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?