2023. október 5. csütörtök Aurél
Az almafa metszése mikor, hogyan történjen? Egy öreg almafa metszése képekkel

Az almafa metszése mikor, hogyan történjen? Egy öreg almafa metszése képekkel

agrarszektor.hu
Az almafa metszése képekben: az almafa metszése mikor esedékes? Így néz ki egy öreg almafa metszése képekkel, mutatjuk, az almafa metszése mikor, hogyan történjen!

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A gyümölcsfák metszése a fa gondozásának egyik legfontosabb mozzanata: ha azt akarjuk, hogy a fa elérje a megfelelő terméshozamot, emellett a korona szép, könnyen kezelhető és egészséges legyen, elengedhetetlen az almafa metszése. Cikkünkben leírjuk, hogyan néz ki a fiatal és az öreg almafa metszése, mikor van szükség ifjító metszésre, hogyan érdemes alakítanunk a fiatal koronát, hogy évekkel később gyönyörű, nagy almafa váljék belőle. Tudd meg, az almafa metszése mikor esedékes és hogyan kivitelezd azt a legjobb formában!

Miért szükséges az almafa metszése?

A gyümölcsfák metszése már csemetekoruktól kezdve elengedhetetlen fontosságú: befolyásolni kell a koronát, hogy az egyenletesen nőjön, a főágak ne érintkezzenek egymással. A lomb sűrűségét is megfelelően karban kell tartani, hogy az almafa metszése után minden termést megfelelően, egyformán érjen a meleg és a fény, a korona mégis szellős maradjon. Az almafa metszése több célt is szolgál, többek között akadályozza a betegségek kialakulását, terjedését és kezelhető méretűvé, tömörségűvé teszi a koronát.

Az almafa metszése mikor aktuális feladat?

Az almatermésűek, például a körte, a birs és az almafa metszése korán, februárban, márciusban esedékes és rügyfakadásig tart. Az almafa metszése akkor kell, hogy történjen, amikor még hideg van, ám már nincs fagy és hó sem borítja az ágakat.

Koronaalakítás: az almafa megfelelő alakja

Az almafa metszése a fa fiatal korában kezdődik, már ekkor törekednünk kell a sudaras kialakításra. A fa középső tengelye a sudár, ez egy függőleges, erős főág, amelyet a vázágak vesznek körül, ezeken helyezkednek el a termőrészek. Az almafa metszése szempontjából a legfontosabb részek a termőágakról fejlődő nyársak termődárdák, ezek aprócska ágak, amelyeken majd létrejön a virág és a gyümölcs. Találhatóak az almafán továbbá rügyes termődárdák és vízhajtások.

Az almafa metszése milyen eszközökkel történjen?

  • fiatal fáknál: mellévágó olló (metszőolló)
  • idősebb fáknál: mellévágó olló + ágvágó, ágfűrész, kacorkés vagy láncfűrész

Az almafa metszése képekkel

0. Az almafa metszés megelőző intézkedései

Az almafa metszése előtt el kell végeznünk néhány intézkedést. Ide tartozik a szerszámok szakszerű fertőtlenítése alkohollal, hogy az almafa metszése során nehogy gombás, bakteriális fertőzéseket juttassunk át egyik fáról a másikra.

Az almafa metszése mikor, hogyan történjen? Egy öreg almafa metszése képekkel

1. Az almafa metszése: termődárdák

Az almavessző végén található egy-egy nagyobb, virágos rügycsoport, amelyeket vissza kell metszenünk, hogy az tovább növekedhessen. H a vesszőcskét termőre akarjuk fogni, ne metsszük le a rügyes véget, hagyjuk létrejönni rajta az almát, az majd lehúzza az ágat.

2. A vízhajtások eltávolítása

A vízhajtások olyan függőleges hajtások, amelyeken szinte alig találhatóak rügyek, virágkezdemények. Ezekből a legtöbbet metsszük le, mert túl sűrű lesz tőle a korona és nem hoznak termést. Néhányat hagyjunk, hogy a korona magasabb lesz.

Az almafa metszése mikor, hogyan történjen? Egy öreg almafa metszése képekkel

3. A korona vízszintes kiterítése

A termődárdákkal vigyázva úgy történjen az almafa metszése, hogy az oldalirányú terebélyesedése megmaradjon. A függőleges ágak elveszik az energiát és be is árnyékolják az alatta levő részeket.

Az almafa metszése mikor, hogyan történjen? Egy öreg almafa metszése képekkel

4. Fiatalítás, almafa ifjító metszés

Egy öreg almafa metszése során letermett részeket csípjük vissza nyugodtan, hiszen almahozás szempontjából már nem termékenyek. Adjunk helyet az új termődárdáknak!

Az almafa metszése mikor, hogyan történjen? Egy öreg almafa metszése képekkel
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?