Tuti tippek nemcsak kezdőknek: itt hibáznak a legtöbben a növények teleltetésekor

Tuti tippek nemcsak kezdőknek: itt hibáznak a legtöbben a növények teleltetésekor

Tóth Enikő
A hajnali pár fokok már jelzik a tél közeledtét, ezért érdemes felkészülni a növényink védelmére. Október végén, de legkésőbb a fagyos éjszakák beköszönte előtt érdemes már elkezdeni a cserepes növényeink, virágaink költöztetését a kertből, teraszról.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A teleltetést nem érdemes elkapkodni. Minél tovább maradnak kint a növények a szabadban, annál ellenállóbbak lesznek és annál sikeresebben áttelelnek. A hideg időben, enyhe fagyokban a növények nem károsodnak, a kártevők viszont elpusztulnak.

A trópusi növények, mint például a hibiszkusz, leander, vagy az orchidea kevésbé hidegtűrőek, érdemes őket előkészíteni a téli menedékbe költöztetéshez, amikor pedig 10 fok alá esik a hőmérséklet, véglegesen teleltetnünk kell. A trópusi növények télen is nagyobb hőmérsékletet igényelnek, nekik megfelelő a szoba 22-25 fokos melege. Ablak közelébe, világos helyre kerüljenek. A mediterrán növényeket világos, fagymentes, 10-15 fok körüli hőmérsékletű helyiségbe vigyük, erre a legalkalmasabb a pince vagy a fedett garázs.

A beteg, gombafertőzött vagy egyéb kórokozó okozta fertőzés jeleit mutató növényeket el kell szeparálnunk. Ha végső stádiumban vannak fertőzöttségi szinten, akkor sajnos meg is kell szabadulnunk tőle, ezzel is óvva a többi növényünket.

Takarjuk a fagyérzékeny növényeinket!

A fagyra érzékeny növényeinket minden télen takarnunk kell. A takaráshoz többféle könnyen beszerezhető anyagot is találhatunk, attól függően, hogy a növény mely részét szeretnénk megóvni. Erre a célra megfelelő megoldás lehet a szalma, nádfonat, fenyőkéreg, fenyőgallyak, komposzt és a lehullott lombozat is. Ha megóvjuk az átnedvesedéstől, például további nádfonat-, vagy fenyőgally-takarással, akkor kiváló szigetelőanyaghoz jutunk. A mediterrán származású, vagy a téli csapadékra érzékeny növények a következő évben a tövükről, a talajszint alatt nem sokkal található rügyekről hajtanak ki. Ezeket kell védeni, tehát ezért a növények tövét is fontos betakarni.

Mely növényeink vannak a legnagyobb veszélyben?

Főként a déli származású növények igénylik a téli takarást. Olyanok, mint a muskátli, a leander, a citrusfélék, a füge, a gránátalma, vagy akár a rozmaringbokor.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?