Ezeket a trükköket minden kertésznek ismernie kell: tuti tippek nem csak kezdőknek

Ezeket a trükköket minden kertésznek ismernie kell: tuti tippek nem csak kezdőknek

agrarszektor.hu
Ha itt a tavasz, melegszik az idő, akkor mindenkiben megmozdul a tettvágy, hogy az udvaron és a kertben tevékenykedjen. A kerti szerszámok, eszközök elengedhetetlen kellékei a kertészkedésnek. Ugyanakkor a sok használattól romolhat a minőségük, ezért nem árt megtanulni, hogyan lehet a legegyszerűbben ápolni és tisztítani ezeket a tárgyakat. Íme néhány trükk, praktika, amelyet érdemes megfogadni és alkalmazni annak érdekében, hogy az eszközök hosszú ideig jó állapotban maradjanak.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A szerszámok első és legfontosabb kiválasztási szempontja, hogy jó minőségűek legyen. Így nagy mértékben lecsökkenthetjük a gondok sorát, ugyanis, ha drágábbak is, annál tovább lesznek szolgálatunkban ezek az eszközök. Elengedhetetlen kellék a kertész lelkületű tulajdonosnak a metszőolló, a karos-olló, valamint a fűrész.

Próbáljunk jó, kényelmes markolattal rendelkező szerszámot választani, mert ha sokat fogunk metszeni, egy-egy nap végére a kezünk hálálja majd meg. Ügyeljünk, hogy a pengéje is jó minőségű acélból készüljön, vagy más fémből legyen, hogy minél tovább szolgálhasson. Ha a pengéről esett szó, akkor gondoskodjunk fenőkőről, amivel mindig élesen tartjuk, így a legtökéletesebb felületű sebet ejtjük a növényeken. Erre a célra nem feltétlenül kell a legjobb japán fenőkő, a jobb minőségű finom szemcsés kaszakövek között is válogathatunk

- mondta a HelloVidéknek Kósa Dániel kertészmérnök. Hozzátette, szükség lesz továbbá kapára, ásóra, lapátra, gereblyére és vasvillára. Kapa és ásó esetében szintén a fém tartóssága az elsődleges szempont, és az is jelentős, hogy nyele cserélhető legyen, így, ha ásás közben egy kődarab kiforgatásakor eltörik a nyél, akkor attól nem kell az egész ásót kicserélni.

Íme, pár fogás, amivel a korrózió ellen is megvédhetjük őket

Elsődlegesen, ha van módunk rá, akkor a szerszámainkat igyekezzünk fedett helyen tárolni. Erre lehet külön építeni egy sufnit, vagy a garázsban, kazánházban egy sarok is megteszi. Az eszközök többnyire mostanában már felületvédő festést kapnak, hogy anyagát ne marja meg a rozsda, de ha már pár évet birtokunkban voltak, bizony ezek is megkophattak. Ekkor vagy lecsiszoljuk a felületét és újra festjük, vagy használatuk után elmossuk, és átzsírozzuk, hogy nedvesség ne érje.

A használatuk utáni elmosás, egyébként is javallott, ugyanis az esetleges kórokozókat lemossuk vele. Metszéshez használt ollókat, valamint fűrész esetében nem mindig elég ez a tevékenység ugyanis a vírusokat ezzel nem tudjuk eltávolítani. Erre a célra a legalkalmasabb az alkohol. Fontos, lehet, hogy minden növény metszésének befejezése után fújjuk le alkoholos folyadékkal a szerszámot, így a fertőzést nem tudjuk átvinni egyik növényről a másikra

- közölte a kertészmérnök. Közölte azt is, hogy a fertőtlenítést követően kenjük át a szerszámok fa markolatait kókusz- vagy lenolajjal, ez ugyanis kijavítja a rendszeres használat miatt keletkezett barázdákat. A fém pengéket lenolajjal töröljük át, az olajréteg ugyanis megakadályozza a fémtárgyak rozsdásodását.

Eszközök, amik nélkül el se kezdjünk kertészkedni

Kerti kesztyű sem árt, ha kéznél van! Jellemzően nem érdemes spórolni vele, nagyságrendileg egy ezer forintos tétel! A kerti kesztyű viszont nemcsak óvja, de tisztán is tartja a kezeinket. Többféle változat közül válogathatunk, az adott feladatnak megfelelően. Ha sokat dolgozunk különféle vegyszerekkel, akkor érdemes gumi kerti kesztyűt viselni. Ez a változat langyos, mosószeres vízben könnyen tisztítható. Ne feledkezzünk meg a tisztításáról, a hosszabb élettartam érdekében. Fontos, hogy fedje a csuklót, mert így nem érintkezhetnek a vegyszerek a bőrünkkel. Az anyaga miatt, a kéz könnyen beleizzad, ami hátrányként róható fel ennek a típusnak, viszont kétségkívül kiválóan védi a bőrt. A szövetből készült kerti kesztyű az egyszerű munkákhoz javasolt, mint a gyomlálás vagy a vetés. Jól szellőznek és mosógépben is moshatóak. Többféle színben és méretben kaphatóak. Azt viszont nem árt szem előtt tartani, hogy nem nyújtanak védelmet a tüskékkel szemben. A bőrkesztyű viszont kitűnő, hogyha tövises növényekkel kell dolgoznunk. Nem szakadnak és kevésbé sérülékenyek, a tisztításuk viszont nehézkes, kivéve a puhabőrből készült modelleket.

Végül a kombinált kerti kesztyűk is érdemelnek pár szót, mivel ezek is népszerűnek számítanak. Ezek egyesítik a különféle anyagok előnyeit. Ilyen például a tenyérrészen bőrrel megerősített szövetkesztyű. Számos extrára is számíthat az, aki ilyen kesztyű beszerzésén töri a fejét. Például egyes kombinált modellek esetében, a csuklórészen található egy gumicsík, ami extra tapadást biztosít. Nem ritkák a hosszú csuklóval rendelkező darabok, amelyek az alkar egy részét is védik.

Triviális eszköz még a locsolókanna, lehetőleg szórófejjel, hogy ne locsoljuk ki a fiatal palántákat. Nagy területre a locsoló slag a megoldás. Sokféle öntözőpisztoly típust lehet hozzá választani, nagyon hasznosak azok, amelyeknek hosszú nyele van, mert beérünk vele egy ágyás közepébe, vagy magasabban lévő cserépbe, balkonládába.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?