Ezeket a trükköket minden kertésznek ismernie kell: tuti tippek nem csak kezdőknek

Ezeket a trükköket minden kertésznek ismernie kell: tuti tippek nem csak kezdőknek

agrarszektor.hu
Ha itt a tavasz, melegszik az idő, akkor mindenkiben megmozdul a tettvágy, hogy az udvaron és a kertben tevékenykedjen. A kerti szerszámok, eszközök elengedhetetlen kellékei a kertészkedésnek. Ugyanakkor a sok használattól romolhat a minőségük, ezért nem árt megtanulni, hogyan lehet a legegyszerűbben ápolni és tisztítani ezeket a tárgyakat. Íme néhány trükk, praktika, amelyet érdemes megfogadni és alkalmazni annak érdekében, hogy az eszközök hosszú ideig jó állapotban maradjanak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A szerszámok első és legfontosabb kiválasztási szempontja, hogy jó minőségűek legyen. Így nagy mértékben lecsökkenthetjük a gondok sorát, ugyanis, ha drágábbak is, annál tovább lesznek szolgálatunkban ezek az eszközök. Elengedhetetlen kellék a kertész lelkületű tulajdonosnak a metszőolló, a karos-olló, valamint a fűrész.

Próbáljunk jó, kényelmes markolattal rendelkező szerszámot választani, mert ha sokat fogunk metszeni, egy-egy nap végére a kezünk hálálja majd meg. Ügyeljünk, hogy a pengéje is jó minőségű acélból készüljön, vagy más fémből legyen, hogy minél tovább szolgálhasson. Ha a pengéről esett szó, akkor gondoskodjunk fenőkőről, amivel mindig élesen tartjuk, így a legtökéletesebb felületű sebet ejtjük a növényeken. Erre a célra nem feltétlenül kell a legjobb japán fenőkő, a jobb minőségű finom szemcsés kaszakövek között is válogathatunk

- mondta a HelloVidéknek Kósa Dániel kertészmérnök. Hozzátette, szükség lesz továbbá kapára, ásóra, lapátra, gereblyére és vasvillára. Kapa és ásó esetében szintén a fém tartóssága az elsődleges szempont, és az is jelentős, hogy nyele cserélhető legyen, így, ha ásás közben egy kődarab kiforgatásakor eltörik a nyél, akkor attól nem kell az egész ásót kicserélni.

Íme, pár fogás, amivel a korrózió ellen is megvédhetjük őket

Elsődlegesen, ha van módunk rá, akkor a szerszámainkat igyekezzünk fedett helyen tárolni. Erre lehet külön építeni egy sufnit, vagy a garázsban, kazánházban egy sarok is megteszi. Az eszközök többnyire mostanában már felületvédő festést kapnak, hogy anyagát ne marja meg a rozsda, de ha már pár évet birtokunkban voltak, bizony ezek is megkophattak. Ekkor vagy lecsiszoljuk a felületét és újra festjük, vagy használatuk után elmossuk, és átzsírozzuk, hogy nedvesség ne érje.

A használatuk utáni elmosás, egyébként is javallott, ugyanis az esetleges kórokozókat lemossuk vele. Metszéshez használt ollókat, valamint fűrész esetében nem mindig elég ez a tevékenység ugyanis a vírusokat ezzel nem tudjuk eltávolítani. Erre a célra a legalkalmasabb az alkohol. Fontos, lehet, hogy minden növény metszésének befejezése után fújjuk le alkoholos folyadékkal a szerszámot, így a fertőzést nem tudjuk átvinni egyik növényről a másikra

- közölte a kertészmérnök. Közölte azt is, hogy a fertőtlenítést követően kenjük át a szerszámok fa markolatait kókusz- vagy lenolajjal, ez ugyanis kijavítja a rendszeres használat miatt keletkezett barázdákat. A fém pengéket lenolajjal töröljük át, az olajréteg ugyanis megakadályozza a fémtárgyak rozsdásodását.

Eszközök, amik nélkül el se kezdjünk kertészkedni

Kerti kesztyű sem árt, ha kéznél van! Jellemzően nem érdemes spórolni vele, nagyságrendileg egy ezer forintos tétel! A kerti kesztyű viszont nemcsak óvja, de tisztán is tartja a kezeinket. Többféle változat közül válogathatunk, az adott feladatnak megfelelően. Ha sokat dolgozunk különféle vegyszerekkel, akkor érdemes gumi kerti kesztyűt viselni. Ez a változat langyos, mosószeres vízben könnyen tisztítható. Ne feledkezzünk meg a tisztításáról, a hosszabb élettartam érdekében. Fontos, hogy fedje a csuklót, mert így nem érintkezhetnek a vegyszerek a bőrünkkel. Az anyaga miatt, a kéz könnyen beleizzad, ami hátrányként róható fel ennek a típusnak, viszont kétségkívül kiválóan védi a bőrt. A szövetből készült kerti kesztyű az egyszerű munkákhoz javasolt, mint a gyomlálás vagy a vetés. Jól szellőznek és mosógépben is moshatóak. Többféle színben és méretben kaphatóak. Azt viszont nem árt szem előtt tartani, hogy nem nyújtanak védelmet a tüskékkel szemben. A bőrkesztyű viszont kitűnő, hogyha tövises növényekkel kell dolgoznunk. Nem szakadnak és kevésbé sérülékenyek, a tisztításuk viszont nehézkes, kivéve a puhabőrből készült modelleket.

Végül a kombinált kerti kesztyűk is érdemelnek pár szót, mivel ezek is népszerűnek számítanak. Ezek egyesítik a különféle anyagok előnyeit. Ilyen például a tenyérrészen bőrrel megerősített szövetkesztyű. Számos extrára is számíthat az, aki ilyen kesztyű beszerzésén töri a fejét. Például egyes kombinált modellek esetében, a csuklórészen található egy gumicsík, ami extra tapadást biztosít. Nem ritkák a hosszú csuklóval rendelkező darabok, amelyek az alkar egy részét is védik.

Triviális eszköz még a locsolókanna, lehetőleg szórófejjel, hogy ne locsoljuk ki a fiatal palántákat. Nagy területre a locsoló slag a megoldás. Sokféle öntözőpisztoly típust lehet hozzá választani, nagyon hasznosak azok, amelyeknek hosszú nyele van, mert beérünk vele egy ágyás közepébe, vagy magasabban lévő cserépbe, balkonládába.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?