Akár börtön is járhat érte, ha ilyen növényt találnak a kertedben: azonnal irtsd ki!

Akár börtön is járhat érte, ha ilyen növényt találnak a kertedben: azonnal irtsd ki!

agrarszektor.hu
Magyarországon az utóbbi időszakban egyre csak növekedett a különböző dohánytermékek ára. A kormány elkötelezetten igyekszik visszaszorítani a dohányosok számát, miközben ez egy hatalmas bevételi forrást jelent az államnak. Ebből kifolyólag fokozottan jelen vannak a különféle csempész cigaretták az országban. A folyamatosan dráguló dohányáruk láttán pedig sokan elgondolkodhattak azon, hogy miért vegyék meg magas áron ezeket a termékeket, ha otthon is megtermeszthetik őket magának. És bár ez valóban egy olcsóbb megoldás lenne, a helyzet azonban nem ilyen egyszerű, ugyanis a házi dohánytermesztésre szigorú szabályok vonatkoznak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a rendőrséggel karöltve több ingatlant vizsgált át október végén, november elején, annak érdekében, hogy a dohányipari jogsértéseket visszaszorítsák. A bevetés alkalmával a hatóságok két kécskei ingatlanban 843 kilogramm fogyasztási dohányt, csaknem harminc kilogramm dohánylevelet és a feldolgozáshoz szükséges gépeket is találtak. Az elkövetőtől a NAV több mint 110 millió forint értékű dohányalapanyagot foglaltak le, ami csaknem 90 ezer cigaretta megtöltéséhez elegendő. Az elkövetőnek jövedéki törvénysértés mellett költségvetési csalás bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt is felelnie kell - olvasható a HelloVidék oldalán.

Mit kell tudni a dohánytermesztés jogi hátteréről?

Magyarországon házilag dohányt termeszteni illegális tevékenységnek minősül, illetve pusztán csak a termesztéssel senki nem követ el semmi törvénybe ütközőt, hiszen a dohány növény nem tartalmaz olyan vegyületeket, amik tiltólistások, szemben például a kanabisszal. A probléma ott kezdődik, ha valaki a növényről leszüretelt leveleket kiszárítja és felhasználásra kész állapotba hozza. A Büntető törvénykönyv (BTK) 398. § (1) bekezdés a) pontja alapján aki jövedéki termék előállítására alkalmas, a jövedéki adóról szóló törvényben, valamint a felhatalmazásán alapuló jogszabályban meghatározott berendezést, készüléket, eszközt vagy alapanyagot engedély nélkül vagy a jogszabály megszegésével előállít, megszerez, tart, forgalomba hoz, az vétséget követ el. A jövedéki adóról szóló törvény ugyanis úgy rendelkezik a dohánytermékekkel kapcsolatban, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyilvántartásba vétele szükséges dohány termesztéshez, szárított dohány és fermentált dohány belföldre történő behozatalához, szállításához, értékesítéséhez és külföldre történő kiszállításához.

Mi a büntetés?

A BTK erre vonatkozó bekezdése azt írja, hogy aki a forgalomba hozatalhoz szükséges zárjegyet engedély nélkül vagy jogszabály megszegésével előállít, megszerez vagy tart, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssé változik, ha a bűncselekményt üzletszerűen, jelentős mennyiségű alapanyagra vagy zárjegyre, jelentős vagy azt meghaladó értékű adójegyre követik el - áll a BTK-ban. Ha teáht valaki nem csak saját felhasználást tervez a házilag termesztett dohányával, akkor az súlyosabb büntetésre számíthat.

A házi termesztésű sosem lesz olyan, mint a gyári

Bár fentebb már szó esett róla, hogy az otthoni dohánytermesztéshez könnyen elérhető minden szükséges eszköz, még ha valaki hozzá is jut a magokhoz, akkor sincs könnyebb helyzetben. A dohány magról való palántanevelése 8-10 hétig tart, és olyan speciális körülmények szükségesek hozzá, mint a változó, szabályozott hőmérséklet és páratartalom, pontos tápanyag-ellátottság, fóliás takarás vagy fűtött légtér, gyakori öntözés és preventív gombakártevők elleni védekezés. A megerősödött palánták április közepe és május vége között ültethetők ki a kertbe. A növény megfelelő fejlődéséhez gondos talajelőkészítés kell, gondozásához pedig még több erőfeszítés szükséges. A növekedő növénynek folyamatos és harmonikus tápanyagellátásra van szüksége, mely házilag csak bonyolult módon biztosítható. A kiültetett növény pedig csak 90-130 nap után ér abba a fejlődési szakaszba, mikor a törés, vagyis a dohánylevelek begyűjtése elkezdődhet.

Ám az igaz nehézség csak itt kezdődik. A dohány élvezeti értékéhez legnagyobb mértékben a szárítás járul hozzá, ami szintén egy bonyolult folyamat. Persze otthoni körülmények között is meg lehet próbálkozni az egyszerű felfűzéssel, és napra állítással, de a nagyüzemi termelésben a szárítás egy többlépcsős, szabályozott folyamat, mely nem egyszerűen a víz elpárologtatását célozza, hanem összetett feldolgozási eljárás, ez házilag nem utánozható. Ezért az otthoni dohány sosem lesz olyan minőségű, mint a kész, üzemi termék.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?