Meglépte a a nagy áruházlánc: mostantól ilyen cserépben árulják a növényeket

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. bejelentette, hogy 2020 januárjától biológiailag teljesen lebomló és komposztálható tartókban fogja árulni dísznövényeit, ezzel is csökkentve a vállalat műanyagfelhasználását. A SPAR a vásárlók környezettudatosabbá válásával indokolja a lépést.

A hazai kereskedelmi láncok közül a SPAR az elsők között alkalmazza átfogóan és a hosszú távon a kínálatban tartott szobanövény-árucsoportban ezt a környezettudatos megoldást. Az áruházlánc kínálatában megtalálható babérlevél és a hajtatott hagymások lebomló cserépben, a broméliák és a szukkulensek, azaz a szárazságtűrő növények kókuszrost-kaspóban lesznek kaphatóak, a flamingóvirágok és a többi zöld szobanövények jórészt (80%-ban) vízálló papírcserepekben lesznek megvásárolhatóak. Az előbb említett növények egyesével, különböző cserépméretekben és akár felakasztható kaspókban is lesznek kaphatóak az áruházak zöldség osztályain.

Kép forrása: Getty Images

A lebomló cserepes, virághagymás színes növényeket az idővel teljesen eloxidálódó cserepek miatt, hogy ne ázzanak át, célszerű a nedvességnek ellenálló kerámia kaspókba tenni. A vásárlók pedig az elvirágzásukat követően véglegesen a földbe ültethetik a hagymákat. A kókuszrost kaspót a kókuszdió külső, rostos védőburkából készítik, ezért ugyanolyan strapabíró, mint egy agyagcserép, így átültetés nélkül kiválóan alkalmas a növények nevelésére. Ha pedig mégsem lenne szükség ezekre a lebomló virágcserepekre, akkor sincs baj, mivel teljesen és tökéletesen komposztálhatók.

A lebomló virágcserepek gondolata egyáltalán nem új a világban, több évtizede velünk vannak ezek a megoldások, elég ha a papírból vagy kartonból készült, a kertünkbe kiültethető cserepekre, vagy a borsosabb áru, de a növények számára fontos tápanyagokat is tartalmazó tőzegből préselt kaspókra gondolunk. Az emberi találékonyság persze nem állt meg a növényi alapú, teljesen lebomló virágcserepeknél, az Egyesült Államokban már kaphatóak az első, szárított tehéntrágyából készült virágcserepek is, amelyekről korábban már az Agrárszektor is írt.


 
 


Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu