Meglépte a a nagy áruházlánc: mostantól ilyen cserépben árulják a növényeket

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. bejelentette, hogy 2020 januárjától biológiailag teljesen lebomló és komposztálható tartókban fogja árulni dísznövényeit, ezzel is csökkentve a vállalat műanyagfelhasználását. A SPAR a vásárlók környezettudatosabbá válásával indokolja a lépést.

A hazai kereskedelmi láncok közül a SPAR az elsők között alkalmazza átfogóan és a hosszú távon a kínálatban tartott szobanövény-árucsoportban ezt a környezettudatos megoldást. Az áruházlánc kínálatában megtalálható babérlevél és a hajtatott hagymások lebomló cserépben, a broméliák és a szukkulensek, azaz a szárazságtűrő növények kókuszrost-kaspóban lesznek kaphatóak, a flamingóvirágok és a többi zöld szobanövények jórészt (80%-ban) vízálló papírcserepekben lesznek megvásárolhatóak. Az előbb említett növények egyesével, különböző cserépméretekben és akár felakasztható kaspókban is lesznek kaphatóak az áruházak zöldség osztályain.

Kép forrása: Getty Images

A lebomló cserepes, virághagymás színes növényeket az idővel teljesen eloxidálódó cserepek miatt, hogy ne ázzanak át, célszerű a nedvességnek ellenálló kerámia kaspókba tenni. A vásárlók pedig az elvirágzásukat követően véglegesen a földbe ültethetik a hagymákat. A kókuszrost kaspót a kókuszdió külső, rostos védőburkából készítik, ezért ugyanolyan strapabíró, mint egy agyagcserép, így átültetés nélkül kiválóan alkalmas a növények nevelésére. Ha pedig mégsem lenne szükség ezekre a lebomló virágcserepekre, akkor sincs baj, mivel teljesen és tökéletesen komposztálhatók.

A lebomló virágcserepek gondolata egyáltalán nem új a világban, több évtizede velünk vannak ezek a megoldások, elég ha a papírból vagy kartonból készült, a kertünkbe kiültethető cserepekre, vagy a borsosabb áru, de a növények számára fontos tápanyagokat is tartalmazó tőzegből préselt kaspókra gondolunk. Az emberi találékonyság persze nem állt meg a növényi alapú, teljesen lebomló virágcserepeknél, az Egyesült Államokban már kaphatóak az első, szárított tehéntrágyából készült virágcserepek is, amelyekről korábban már az Agrárszektor is írt.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Nem is gondolnánk, mikre képesek egyes szobanövények.
Ne költs klímára feleslegesen: ezekkel a növényekkel bármikor lehűtheted az otthonod

Ezért is lett őrült nagy divat a luffatök.
Ezt nagyon sokan nem tudják: fillérekből, a saját kertedben is teremhet szivacs


Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu