Alaptalanok a vádak? Megcáfolták a marhabőrrel kapcsolatos mítoszokat

Alaptalanok a vádak? Megcáfolták a marhabőrrel kapcsolatos mítoszokat

agrarszektor.hu
Az európai marhabőripar környezetterhelését vizsgáló, uniós forrásból finanszírozott GDL-projekt eredményei rámutattak, hogy a cserzőüzemek biztonságosak, a marhabőrszektor pedig fenntarthatóan működik. Az angol rövidítés után csak GDL (Green Deal Leather) projektnek nevezett ágazati kezdeményezés célja, hogy egyrészt összegezzék a bőripar környezeti hatásait, másrészt alap- és referenciaértékeket határozzanak meg a bőrelőállítás szénlábnyomát és a feldolgozókra jellemző munkabiztonságot illetően.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Alaptalanok a vádak?

A cserzőüzemeket még mindig gyakran piszkosnak, környezetszennyezőnek és korszerűtlennek ábrázolják, a bőrt pedig nem fenntartható anyagnak nevezik. Ez a kép messze áll a valóságtól. A cserzőüzemek több mint 95%-át egyesítő Európai Bőr- és Cserzőipari Szövetség nemcsak állítja, de be is tudja bizonyítani, hogy alaptalan az ágazatot érő vádak zöme - írja a Magyar Állattenyésztők Szövettsége (MÁSZ).

A bőr a húsipar újrahasznosított mellékterméke

A cserzőüzemek a bőröket és irhákat - amelyek átlagosan az állat gazdasági értékének mindössze 1%- át teszik ki - fenntartható divatos anyaggá alakítják, munkahelyeket teremtve Európa-szerte. A bőr olyan természetes anyag, amely újra felhasználható és újrahasznosítható. Az FILK Freiberg Institute GmbH nemrég készült tanulmánya kimutatta, hogy sem a műbőr, sem a vegán bőr nem veszik fel a versenyt a valódi bőr tulajdonságaival, például a tartósságával.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?