Ne hagyd hogy a hőség kipusztítsa a kerted: locsolj okosan

Újra beütött a kánikula és a hőség, ami azt jelenti, hogy ismét lehet rendszeresen locsolni. Nem mindegy azonban, hogy ebben a nagy forróságban mikor és hogyan öntözünk, illetve, hogy mennyi vizet juttatunk ki a kertbe. Összegyűjtöttük a legtutibb tippeket, amiket az öntözésről, és a harmonikus vízellátásról tudni kell.

Az elviselhetetlen hőség és kánikula rendesen megviseli a kertet, érdemes azonban ilyenkor sokkal nagyobb figyelmet fordítani az öntözésre. Nem mindegy ugyanis, hogy mikor, mennyit és hogyan locsolunk a forró napokon, hiszen ha nem tartjuk be a szabályokat, akkor óriási károkat okozhatunk. Sokkal jobb ha ilyenkor kevesebbet locsolunk, de akkor alaposabban, a túl gyakori locsolástól ugyanis a növények el vannak kényeztetve, így a ritkább öntözés során kénytelenek mély gyökérzetet növeszteni, hogy a talaj mélyebb rétegeiből szívják fel a vizet és a tápanyagokat. Az egészségesebb gyökérzet lazítja, levegőssé teszi a talajt, erősebbek lesznek a növényeink, a túl gyakori öntözésnél ugyanakkor a tápanyagokat a víz bemoshatja az alsóbb rétegekbe, ahonnan a növény már nem képes felvenni azokat. 

Soha ne locsoljunk felűről, hiába a szórófejes öntözés használata közkedvelt, de valójában több kárt okozunk vele, mint hinnénk. A vízpermet ugyanis esőt imitál, mire a talaj megnyílik, hogy befogadja a vizet, majd hirtelen elzárjuk a locsolót, de a talaj nyitva marad és a nedvesség hamar elpárolog. A felűről való öntözés károsítja a leveleket és a gombás betegségek hamarabb kialakulnak, a vízhasználat pedig magas, de kevésbé hasznosul. Locsoljunk inkább csepegtető öntözéssel este vagy öntözzünk kannával, közel a növények tövéhez. Soha ne napközben locsoljunk, sokkal jobb időpont erre a naplemente környéke. Sokan pánikba esnek, amikor napközben azt látják, hogy kókadoznak a növények, ez azonban természetes védekező mechanizmus a párolgás csökkentésére. 

Jó megoldás lehet még az árnyékolás, például egy-egy sor csemegekukorica pár méterenként, vagy felfuttatott bab, disztök, ami napközben picit árnyékol. Vessünk talajtakaró növényeket, ha ugyanis egész évben gondoskodunk a talaj takarásáról, akkor csökkenthetjük az öntözés gyakoriságát. Emellett érdemes mulcsoznunk a talajt ott, ahol nem fedi növényzet. Használjunk hozzá szalmát, száraz leveleket, fűkaszálékot vagy karton papírt, a gyümölcsfáknál pedig alkalmazzunk vastag takarást a törzs körül. A mulcsozásra a legmegfelelőbb időpont, ha közvetlenül vetés vagy ültetés után csináljuk, így ugyanis már az elejétől fogva kordában tarthatjuk a gyomokat. A mulcsréteg védi a csírázó magokat és könnyedén keresztül bújnak rajta, ezért ne mulcsozzunk, ha már a magok kicsíráztak.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ezeket a kerti feladatokat nem szabad kihagyni a hónapban!
Ezek a legfontosabb májusi teendők a kertben: itt a 10 pontos feladatlista

Ezek a megoldások a muskátli váratlan problémáira.
Sokan hibáznak a muskátli gondozásakor: ezeket rontják el a legtöbben

Nem ajánlatos délutánra tervezni a kerti munkákat!
Ezt rengeteg kerttulajdonos elrontja: erről tudnod kell, ezen múlik a növények sorsa