2021. február 26. péntek Edina

Hírek - Növény

1,4 milliárd forint elkülönítve a zöldség-gyümölcs termelői csoportoknak

Idén 1,4 milliárd forintot különített el a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a zöldség-gyümölcs termelői csoportoknak a Darányi Ignác-tervben. A támogatás termelői csoportok létrehozására, működtetésére, illetve beruházások finanszírozására igényelhető - tájékoztatta hétfőn a tárca az MTI-t.
 
 

A közlemény szerint a zöldség-gyümölcs termelői csoportok támogatásáról szóló rendelet módosítása megjelent a Magyar Közlönyben. A termelői csoportok megalakulásukkor legfeljebb öt évre kaphatnak támogatást, amelynek mértéke a csoport éves nettó árbevételének arányában változik. Az első és a második évben a bevételük 10, a harmadikban 8, a negyedikben 6, az ötödikben 4 százalékának megfelelő összeghez juthatnak - közölte a VM.

A termelői csoportok tőketámogatást is igényelhetnek az elismerésük feltételeként megvalósítandó beruházásokhoz. Az Európai Unió a beruházási érték 50 százalékát téríti meg a csoportoknak, amelyhez a hazai költségvetés további 25 százalékos kiegészítést biztosít. A tárca emlékeztet: tavaly februárban 5 százalékról 25 százalékra emelték a termelői csoportok beruházásaihoz szükséges nemzeti támogatást. Magyarországon 1999 óta működnek termelői csoportok, azóta kapnak nemzeti támogatást.

Az uniós csatlakozás után a nemzeti támogatást közösségi támogatás váltotta fel, ami kiegészült nemzeti forrásokkal is. Az unió a zöldség-gyümölcs piacszervezés reformját követően, 2008-tól megerősítette a termelői csoportok szerepét az új tagállamokban. A termelői szervezetek hatékonyan tömöríthetik az őstermelőket és megszervezhetik piacra jutásukat - közölte a minisztérium.

 

forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu