Kiszivárgott EU jelentés: elöregedett a villamoshálózat

agrarszektor.hu
Egy nemrég kiszivárgott Bizottsági jelentés szerint ezermilliárd euróra van szükség az EU klímacsomagjában meghatározott célok eléréséhez.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A kiszivárgott jelentés szerint a jelenlegi elektromos hálózat nem fogja bírni az EU klímacsomagjából fakadó infrastrukturális kihívásokat. Az első becslések szerint 2020-ig egymilliárd eurót kell majd hálózatfejlesztésekre költeni, ha az Unió be akarja tartani hármas kötelezettségvállalását.

A cél, hogy 2020-ra a széndioxid-kibocsátás 20 százalékkal csökkenjen, a megújuló energiák aránya és az energiahatékonyság pedig 20 százalékkal emelkedjen.

Jelenleg azonban nem lehet az összes megújuló energiaforrást az energiahálózatokra kapcsolni, hiszen nem is erre építették őket, másrészt el is öregedett már a hálózat.

Az október végén, november elején nyilvánosságra hozandó jelentés tulajdonképpen arra hívja fel a figyelmet, hogy a klímacsomag céljai túl ambiciózusak, a meglévő infrastruktúra mellett megvalósíthatatlanok. Azt kizártnak tartja a Bizottság, hogy kizárólag magánszektorból érkező források fedezni tudják a beruházási igényeket, ezért stratégiát fognak kidolgozni, hogy a különféle projektek közül kiválasszák azokat, melyek közösségi támogatásra is érdemesek.

A 2013 utáni EU költségvetésben jóval több pénzt kell majd az energiahálózatok infrastruktúra-fejlesztéseire félretenni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 11. 10:57