2012-ben már fordított áfával lehet értékesíteni a gabonát

agrarszektor.hu
A hazai gabonát, az olajos magvak és a fehérje növények termését 2012-ben már fordított áfával lehet értékesíteni, a törvény július elsején lép hatályba. Az új rendszer kiszűri a piacról az illegális kereskedőket és több lesz a költségvetés áfabevétele - mondta az MTI-nek Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerdán a Mezőhegyesi Ménesbirtokon tartott agrárfórumon.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Czerván György az MTI-vel közölte: a tárca a törvénytől a feketekereskedelem automatikus megszűnését várja, és a papíron bonyolított látszat exportügyletek megszűnését. Az államtitkár példaként említette Romániát, ahol a fordított áfáról szóló törvény bevezetésének hatására az illegális szereplők kilencven százaléka tűnt el a gabonakereskedelemből, és az ottani költségvetés áfabevétele kétszeresére nőtt.

Az államtitkár elmondta: Magyarországon a gabonaágazatban a feketegazdaság aránya mintegy harminc százalék, hasonló az arány a szőlő- és borágazatban, a húsnál közelíti az ötven százalékot. A parlament májusban fogadta el a fordított áfa bevezetéséről szóló törvényt, amely szerint az eladó az adókötelesen értékesített termény után nem számít fel áfát, nettó áron értékesít, az áfa megfizetésére a vevőt kötelezik. A törvény a gabonafélékre, az olajos magvakra és a fehérje növényekre vonatkozik.

Czerván György megemlítette: a tárca vizsgálja a fordított áfa törvény bevezetésének kiterjesztését az agrárium egyéb területeire.

 

forrás: MTI/Hvg

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?