Sokkoló drágulás a gabonapiacon: itt a friss adat, ennyibe kerül most a búza, kukorica

Sokkoló drágulás a gabonapiacon: itt a friss adat, ennyibe kerül most a búza, kukorica

agrarszektor.hu
Magyarországon az egy évvel korábbinál 26 százalékkal magasabb áfa és szállítási költség nélküli, átlagosan 72,6 ezer forint/tonna termelői áron kereskedtek az étkezési búzával június negyedik hetében. A takarmánybúzát 24 százalékkal drágábban, tonnánként 63,5 ezer forintért, míg a takarmánykukoricát 62 százalékkal magasabb, 77,6 ezer forintos tonnánkénti áron adták június utolsó hetében.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Búza

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) júniusi előrevetítése szerint a világ búzatermése 789 millió tonna lehet a 2021/2022. gazdasági évben, ami 2 millió tonnával haladhatja meg az előre jelzett felhasználást, így a világ búzakészletei 283 millió tonnára bővülhetnek a szezon végére - derül ki az AKI legfrissebb elemzéséből. A Tallage francia piacelemző vállalat tájékoztatása szerint az Európai Unió nagy részén kedvező volt a májusi időjárás az őszi búza fejlődéséhez. Franciaországban az áprilisi hideg miatti esetleges terméskieséstől való félelem teljesen eloszlott, országos szinten nem voltak jelentős veszteségek. A májusi csapadék időben érkezett, javítva a búza betakarítási kilátásait. Az EU legnagyobb búzatermelő tagországának kibocsátása 7,9 tonna/hektár hozam mellett az egy évvel korábbit 26 százalékkal meghaladó, 36,8 millió tonna lehet. Németországban 22,9 millió tonna (+4 százalék) búzát takaríthatnak be az idén, hektáronként 7,9 tonna várható átlagtermés mellett. Lengyelországban a 2020. évitől 1 százalékkal elmaradó mennyiséget, 11,8 millió tonnát arathatnak. Romániában 9,2 millió tonna (+45 százalék), Bulgáriában 6 millió tonna (+23 százalék) búza kerülhet a tárolókba 2021 nyarán. Magyarországon a Tallage szakértői 5,2 millió tonna termést jeleznek. Az Európai Unióban az egy hónappal korábbihoz képest felfelé módosították az termésvárakozást, összesen 131,1 millió tonna búza betakarítására van kilátás.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az egy évvel korábbinál 26 százalékkal magasabb áfa és szállítási költség nélküli, átlagosan 72,6 ezer forint/tonna termelői áron kereskedtek az étkezési búzával június negyedik hetében. A takarmánybúzával 63,5 ezer forint/tonnáért (+24 százalék) kereskedtek ugyanekkor. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza jegyzése a legközelebbi lejáratra vonatkozóan 234-247 dollár/tonna tartományban mozgott június 21. és július 2. között. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény fronthavi jegyzése 202-209 euró/tonna között ingadozott ugyanekkor.

Kukorica

Az IGC júniusi jelentésében 1201 millió tonnára jelzi a világ kukoricatermését (+6 százalék) és felhasználását a 2021/2022. gazdasági évben, így a világ búzakészletei változatlanul 267 millió tonnára tehetőek a szezon végére. A Tallage szerint az Európai Unióban sikeresen befejeződött a kukorica vetése annak ellenére, hogy az áprilisi hideg időjárás miatt a tavalyi szezonhoz képest késtek a munkálatok. Magyarországon és a többi közép-európai tagországban a bőséges májusi eső miatt kedvező körülmények között indulhatott meg a növények fejlődése. Franciaország is elegendő csapadékot kapott, de a meleg hiánya miatt csak lassan indult meg a növények kelése. Olaszországban az egyenletlen csapadékeloszlás is nehezítette a vetési munkákat. Bulgáriában és Romániában a növények fejlődése június elejéig kielégítő volt. A nyugati tagállamokban gyakoriak voltak az esőzések, a talajok vízkészlete feltöltődött. Franciaországban a terület csökkenése ellenére (1,5 millió hektárra) a magasabb várható hozam miatt 13,4 millió tonna (+1 százalék) kukoricát takaríthatnak be az idén. Romániában 2,6 millió hektárról 11,6 millió tonna (+20 százalék) termény kerülhet a tárolókba. Magyarországon 995 ezer hektárról (Agrárminisztérium) 8,2 millió tonna várható terméssel számolnak a Tallage elemzői. Összességében az Európai Unióban 8,8 millió hektárt foglal el a kukorica területe az idén. Amennyiben a jelenlegi várakozások realizálódnak 7,4 tonna/hektár hozam mellett 65,3 millió tonna szemtermés betakarítására kerülhet sor 2021 őszén.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 77,6 ezer forint/tonna termelői áron forgott a takarmánykukorica június utolsó hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 62 százalékkal múlta felül. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica júliusi jegyzése június 21. és július 2. között 1500 forinttal, tonnánként 83,5 ezer forint/tonnára csökkent. A termény távolabbi határidőkre szóló jegyzése nem változott: a november-decemberi 67,25-67,5, a 2022. március-júliusi 69-72 ezer forint/tonna volt ugyanekkor. Ezzel egy időben a chicagói árutőzsdén a kukorica fronthavi jegyzése 251-283 dollár/tonna, a párizsi árutőzsdén 237-245 euró/tonna között alakult.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?