Nem változik a tej alapára

agrarszektor.hu
Lukács László, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta: a szakmaközi szervezet vezető testülete nem látta indokoltnak az idei kvótaévre vonatkozó előrejelzésének módosítását - írja az MTI.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az unió tejpiacán ugyanis ellentétes tendenciák voltak jelen az utóbbi hetekben, hónapokban. A nagy tejtermelő országok - Németország, Hollandia, Franciaország - piacán csökkentek ugyan az árak, ez a trend azonban még nem érződött az unió teljes piacán.

Ezt az ellentmondásos helyzetet tükrözte a tej azonnali (spot) piaca is. Míg Olaszországban csökkenő ár volt a jellemző - ami az utóbbi hetekben megállt, illetve emelkedésnek indult -, addig a holland tejpiacon a spotár nőtt.

A szakmai testület megvizsgálva a magyar árakat is - ez most 80-83 forint között mozog literenként - úgy ítélte meg, hogy a korábbi prognózistól, a 86 forintos ártól nincs jelentős eltérés. Ezért nem indokolt a változtatás.

Korábban a szakmaközi szervezet azt közölte: a termelők és feldolgozók képviselői a kiszámítható piaci viszonyok kialakítása érdekében önszabályzó, szakmaközi megállapodást kötöttek. Megegyeztek arról, hogy a tej alapárát a 2012/2013-as kvótaévre 2,5 százalékos eltérési sáv alkalmazásával jelzik előre.

Az alapár a 3,6 százalékos zsírtartalmú és 3,25 százalékos fehérjetartalmú, extra minőségi kategóriába sorolt nyerstejre vonatkozik. A szakmai szervezet elnöksége a prognózist a kvótaév során negyedévente felülvizsgálja, és indokolt esetben módosítja.

A termelők és a feldolgozók az előrejelzés figyelembe vételével köthetik meg, illetve módosíthatják érvényes szerződéseiket.

 

forrás: MTI/Hvg

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?