Nem változik a tej alapára

agrarszektor.hu
Lukács László, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta: a szakmaközi szervezet vezető testülete nem látta indokoltnak az idei kvótaévre vonatkozó előrejelzésének módosítását - írja az MTI.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az unió tejpiacán ugyanis ellentétes tendenciák voltak jelen az utóbbi hetekben, hónapokban. A nagy tejtermelő országok - Németország, Hollandia, Franciaország - piacán csökkentek ugyan az árak, ez a trend azonban még nem érződött az unió teljes piacán.

Ezt az ellentmondásos helyzetet tükrözte a tej azonnali (spot) piaca is. Míg Olaszországban csökkenő ár volt a jellemző - ami az utóbbi hetekben megállt, illetve emelkedésnek indult -, addig a holland tejpiacon a spotár nőtt.

A szakmai testület megvizsgálva a magyar árakat is - ez most 80-83 forint között mozog literenként - úgy ítélte meg, hogy a korábbi prognózistól, a 86 forintos ártól nincs jelentős eltérés. Ezért nem indokolt a változtatás.

Korábban a szakmaközi szervezet azt közölte: a termelők és feldolgozók képviselői a kiszámítható piaci viszonyok kialakítása érdekében önszabályzó, szakmaközi megállapodást kötöttek. Megegyeztek arról, hogy a tej alapárát a 2012/2013-as kvótaévre 2,5 százalékos eltérési sáv alkalmazásával jelzik előre.

Az alapár a 3,6 százalékos zsírtartalmú és 3,25 százalékos fehérjetartalmú, extra minőségi kategóriába sorolt nyerstejre vonatkozik. A szakmai szervezet elnöksége a prognózist a kvótaév során negyedévente felülvizsgálja, és indokolt esetben módosítja.

A termelők és a feldolgozók az előrejelzés figyelembe vételével köthetik meg, illetve módosíthatják érvényes szerződéseiket.

 

forrás: MTI/Hvg

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?