Hétfőn terítékre kerül a KAP reform

agrarszektor.hu
Brüsszelben találkoznak február 25-én az Európai Unió tagállamainak miniszterei a következő költségvetési ciklusban bevezetni kívánt Közös Agrárpolitika (KAP) részleteinek tisztázására a 2014-2020 közti időszakra érvényes büdzsével kapcsolatos döntés fényében.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Két héttel ezelőtti találkozójukon az államfők már megegyeztek az előző, 2007-2013 közti periódus ráfordításainál 13 százalékkal alacsonyabb keretről, mely 3 százalékkal több az Európai Bizottság által javasolt mértéknél. Ennek várhatóan a vidékfejlesztési programok érzik majd leginkább a hatását, hiszen ugyanezen megállapodás keretében arról is döntés született, hogy a tagállamok saját hatáskörükben az erre a célra szánt keret negyedét a közvetlen támogatások hatáskörébe utalhatják át.

A szinte már biztosra vehető "zöldítés" már most sokat finomodott eredeti állapotához képest, ennek talán legfontosabb hozadéka, hogy immár a tagállamok saját hatáskörükben dönthetnek arról, mi számítson bele abba a hét százaléknyi ökológiai célterületbe, melynek meglététől a földalapú támogatások mintegy 30 százaléka függ majd, továbbá nem lehet azt a termőföld rovására kialakítani. A hétfői tanácskozás még csak egy lépés a végleges KAP kialakításáról szóló megegyezés felé, arra azonban már számítani lehet, hogy az egyes tagállamok által képviselt pozíciók, vélemények, érdekek határozottabban körvonalazódnak majd.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?