Súlyosbodik a tenyésztők és feldolgozók helyzete

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági árak eltérő növekedési üteme tovább nehezíti az állattenyésztők és feldolgozók helyzetét Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője szerint.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

"A legutóbb publikált KSH adatok alapján januárban 18,1%-kal nőttek a mezőgazdasági árak. Az adatok mögött azonban azt is látni kell, hogy a növényi termékek, valamint az élő állatok és állati termékek árnövekedésének üteme továbbra is jelentős mértékben eltér egymástól, így egyre nagyobb szakadék van az agrárszektor két fő ágazatának jövedelemtermelő képessége között. Ennek megoldását már nem lehet rövid távú finanszírozási eszközökkel, banki hitellel kezelni, ezért a teljes ágazat gazdaságpolitikai átgondolására van szükség" - nyilatkozta Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

"A KSH által publikált mezőgazdasági árak januári változása beleillik abba a több éve tartó trendbe, hogy a növényi termékek, valamint az élő állatok és állati termékek árnövekedése között igen jelentős eltérés tapasztalható. Ennek oka, hogy a növénytermesztők a világpiaci árak emelkedésével összhangban folyamatosan növelni tudják áraikat, az állattenyésztők és feldolgozók viszont csak részben, vagy egyáltalán nem tudják érvényesíteni a megnövekedett - főként takarmány és energia - költségeket a kereskedelemben. Ennek következménye pedig, hogy az agrárszektor egyre inkább kettészakad, és miközben a növénytermesztési ágazat komoly jövedelmet tud termelni, addig az állattenyésztő és húsfeldolgozó cégek jövedelemtermelő képessége eltűnik. Mivel ez már nem rövid távú finanszírozási probléma, amelyet akár banki forrás bevonásával orvosolni lehet, hanem hosszú távú nyereségességi kérdés, ezért a teljes ágazat gazdaságpolitikai átgondolást igényel" - hangsúlyozta Tresó István.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?