Javult a belvízhelyzet

MTI
Az elmúlt napok csapadékmentes, napos időjárása miatt országos szinten tovább javult a belvízhelyzet, jelenleg 33 ezer hektár belvízzel elöntött terület van az országban. A magyarországi folyók továbbra is apadnak - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság csütörtökön.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A közlemény szerint a 33 ezer hektárnyi elöntött területből 15 ezer vetés, szántó. Mint írták, jelenleg kilenc vízügyi igazgatóság 37 szakaszán van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 22 szakaszon elsőfokú, 13 szakaszon másodfokú és két szakaszon harmadfokú. Harmadfokú készültséget Hajdú-Bihar és Csongrád megye egy-egy szakaszán kell fenntartani - ismertették.

 

Az árvízhelyzetről azt írták: jelenleg 924 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség az országban, a korábban áradó folyók mind lassan apadnak. Elsőfokú védekezés van érvényben a Duna felső szakaszán a Szigetköz természetközeli elárasztása miatt, a Tisza Mindszent és a déli országhatár közötti szakaszán, a Zagyva középső szakaszán, a Maros torkolati szakaszán, valamint a Zala és a Rába körmendi szakaszán, ahol az árhullám levonulása utáni helyreállítások folynak. 


Másodfokú az árvízvédelmi készültség a Tisza Kisköre és Mindszent közötti szakaszán, a Zagyva alsó szakaszán, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán, a Hármas-Körös torkolati szakaszán és középső szakaszának egyes gátőrjárásain. Harmadfokú védekezés csak kilenc kilométeren, a Hármas-Körös középső szakaszának egy gátőrjárásán folyik, egy korábban meghibásodott műtárgy miatt.

 

A Balatonon 124 centiméteres a vízállás, folytatódik a tó apasztó vízeresztése a siófoki zsilip fokozatos nyitásával. A tervezett eresztési vízhozamot a déli órákban érik el a vízügyi szakemberek. Sem a Balaton, sem a Velencei-tó vízszintje nem változott szerda óta - tették hozzá. A várható időjárásról azt írták: csütörtök estétől kezdve egyre több felhőre, esőre és egyre kevesebb napsütésre lehet számítani, emellett jelentős mennyiségű csapadék az ország területének 70 százalékán lehet.

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?