Javult a belvízhelyzet

MTI
Az elmúlt napok csapadékmentes, napos időjárása miatt országos szinten tovább javult a belvízhelyzet, jelenleg 33 ezer hektár belvízzel elöntött terület van az országban. A magyarországi folyók továbbra is apadnak - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság csütörtökön.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A közlemény szerint a 33 ezer hektárnyi elöntött területből 15 ezer vetés, szántó. Mint írták, jelenleg kilenc vízügyi igazgatóság 37 szakaszán van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 22 szakaszon elsőfokú, 13 szakaszon másodfokú és két szakaszon harmadfokú. Harmadfokú készültséget Hajdú-Bihar és Csongrád megye egy-egy szakaszán kell fenntartani - ismertették.

 

Az árvízhelyzetről azt írták: jelenleg 924 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség az országban, a korábban áradó folyók mind lassan apadnak. Elsőfokú védekezés van érvényben a Duna felső szakaszán a Szigetköz természetközeli elárasztása miatt, a Tisza Mindszent és a déli országhatár közötti szakaszán, a Zagyva középső szakaszán, a Maros torkolati szakaszán, valamint a Zala és a Rába körmendi szakaszán, ahol az árhullám levonulása utáni helyreállítások folynak. 


Másodfokú az árvízvédelmi készültség a Tisza Kisköre és Mindszent közötti szakaszán, a Zagyva alsó szakaszán, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán, a Hármas-Körös torkolati szakaszán és középső szakaszának egyes gátőrjárásain. Harmadfokú védekezés csak kilenc kilométeren, a Hármas-Körös középső szakaszának egy gátőrjárásán folyik, egy korábban meghibásodott műtárgy miatt.

 

A Balatonon 124 centiméteres a vízállás, folytatódik a tó apasztó vízeresztése a siófoki zsilip fokozatos nyitásával. A tervezett eresztési vízhozamot a déli órákban érik el a vízügyi szakemberek. Sem a Balaton, sem a Velencei-tó vízszintje nem változott szerda óta - tették hozzá. A várható időjárásról azt írták: csütörtök estétől kezdve egyre több felhőre, esőre és egyre kevesebb napsütésre lehet számítani, emellett jelentős mennyiségű csapadék az ország területének 70 százalékán lehet.

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?