Másfél millió hektáron vetettek gabonát - Kedvezőek a terméskilátások

agrarszektor.hu
Kedvezőek a terméskilátások a jelenlegi vetési állapotok alapján, mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Gabonaágazati Szakmai Egyeztetést követő sajtótájékoztatón.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az államtitkár kiemelte: az őszi gabonák állapotminősítési áprilisi adatai nem változtak. A vetésterületek 60 százalékban jó állapotúnak minősíthetőek. A 2012-es aszályos év után, az idei csapadékos időjárás hatására a talajok vízzel telítetté váltak, melyet a gabonák hasznosítani tudnak, ezért kedvezőnek mondhatóak a terméskilátások.

A gazdálkodók behozták a késői hideg időjárás miatt megkésett tavaszi munkálatokat. Országosan a gabonafélék vetési állapota közel 100 százalékos készenlétet mutat. Tavaszi vetésű gabonából 1 millió 413 ezer hektáron került mag a talajba.

Tavaszi árpából a tervezett 96 ezer hektárból 75 ezer hektárt, kukoricából a tervezett 1 millió 232 ezer hektár teljes mennyiségét elvetették a gazdák. Napraforgót a tervezett 598 ezer hektár helyett 602 ezer hektáron vetettek.

Vancsura József a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke hangsúlyozta: a termelők már elvégezték a gyomirtási munkákat, a kevésbé csapadékos idő bekövetkeztével a gombafertőzések elleni védekezésre is fel fognak tudni készülni.

Czerván György arról is beszélt a világpiaci adatok alapján, hogy a korábbi becsléseknek megfelelően a világ 2012/2013-as gabonamérlege erősen feszített volt. A zárókészletek minden gabonaféle esetében csökkennek és várhatóan öt éves minimumon fognak állni a szezon végére.

Az búza európai és világpiaci árainak alakulására hatással lesz, hogy az elemzők jelenleg a tavalyinál kedvezőbb terméseredményekre számítanak globálisan.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?