A biotermékekhez menekülnek a fogyasztók

agrarszektor.hu
Sem a termelés, sem a szabályozás nem tudott lépést tartani az igényekkel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Olyan hatalmas léptekkel növekszik az uniós kereslet a biotermékek iránt, hogy a bővülő igényekkel a termelés és a szabályozás nem tudott lépést tartani. Az Európai Bizottság ezért az ökológiai termelésről és a termékek címkézéséről új rendelettervezetet készített.

Két éve a fogyasztók közel 21 millió eurót költöttek ökológiai termékek vásárlására, és ez 1,2 millióval haladta meg a 2011-es összeget. Jelenleg több mint 186 ezer biogazdaságot tartanak nyílván Európában, amelyek 9,6 millió hektáron, azaz a teljes mezőgazdasági terület 5,4 százalékán gazdálkodnak. A statisztikák arról árulkodnak, hogy az ökológiai gazdaságok általában nagyobbak a hagyományos birtokméretnél, és a tulajdonosaik, illetve a gazdálkodók jellemzően fiatalabbak - írja a bruxinfo.hu.

Elégedetlen a helyzettel a bizottság

Miközben az ökológiai termékek piaca négyszeresére nőtt, és a biogazdálkodás is előreláthatóan hasonló tempóban bővül majd a következő években, az ökológiai termeléshez használt terület nagysága csak megduplázódott az elmúlt tíz év alatt. Az Európai Bizottság szerint sem a belső kínálat, sem a jogszabályi keret nem volt képes lépést tartani a piac bővülésével, ami komoly kockázatokat jelent a termelési mód számára.

A bizottság jogszabálytervezete szerint a fogyasztók bizalmának megőrzésére, a termelők bizalmának fenntartására és az ökológiai termelésre való átállás megkönnyítésére kellene koncentrálni a következő években. A jogszabályi elképzeléseket egy cselekvési terv egészítené ki, amely a gazdálkodók és a kiskereskedők alkalmazkodását hivatott támogatni a javasolt szakpolitikai változásokhoz.

Több garancia, nagyobb piac

"Az ökológiai szektor jövője az EU-ban az európai organikus logó alatt előállított termékek minőségétől és egységességétől függ. Ez a csomag jó a fogyasztók számára és a gazdálkodók számára is. A fogyasztók nagyobb garanciát kapnak az EU-ban előállított és piacra vitt bioélelmiszereket illetően, a gazdálkodók, a termelők és a kiskereskedők pedig nagyobb piachoz fognak hozzáférést kapni az EU-n belül és azon kívül is" - húzta alá Dacian Ciolos, az EU agrárbiztosa a bruxinfo.hu közlése szerint.

A bizottság javaslata megerősíti és harmonizálja az EU-ban előállított és a külföldről behozott biotermékeket, megszüntetve a termelésnél és az ellenőrzéseknél előforduló kivételek többségét. A rendelet az ellenőrzéseket is szigorítaná, bevezetve a kockázatalapú kontrollt. A kistermelők ökológiai gazdálkodásra való átállását egy minőségigazolási rendszerhez való csatlakozás segítségével tennék könnyebbé. A javaslat emellett új exportrendelkezéseket is tartalmaz, és egyszerűbb szabályokat javasol az adminisztratív terhek csökkentése és az átláthatóság javítása érdekében.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?