Egyre többen termesztenek így növényt Magyarországon: ez lehet a jövő?

Egyre többen termesztenek így növényt Magyarországon: ez lehet a jövő?

agrarszektor.hu
Az ökológiai gazdálkodás során és az ökotermelésre történő megfontolt átállásnál is komoly szerepet kap a jól működő gyakorlatok megismerése és a hiteles szakmai információkhoz való gyors hozzáférés, hiszen az ökológiai gazdálkodás folyamatos tanulást igénylő, tudásalapú művelési módszer. Ezt támogatja az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) csaknem 170 kisfilmet tartalmazó videó csatornája, amely a biogazdálkodás legfontosabb gyakorlati tapasztalatait osztja meg az érdeklődőkkel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kisfilmekben hazai, tapasztalt és sikeres biogazdák mutatják meg a kertészetekben, szántóföldeken bevált jó gyakorlataikat, amelyeket az ÖMKi szakemberei egészítenek ki tapasztalataikkal. Néhányat összegyűjtöttünk a legújabb kisfilmekből és mutatunk párat a régebben napvilágot látott kedvencek közül. A mozgalmas, tavasztól őszig tartó mezőgazdasági munkák után a hosszabb téli estéken remélhetőleg több idő jut a tervezésre és a biogazdálkodásban bevált, jó gyakorlatok tanulmányozására. Itt az alkalom, hogy amíg a talaj pihen, felfrissítsük tudásunkat a következő szezonra!

Hogyan neveljünk életerős palántákat?

A palántanevelés sok kihívást, rengeteg apró trükköt tartogat és gondos odafigyelést igényel egy ökológiai szemléletű gazdaságban. Két videó is rendelkezésünkre áll az ÖMKi videótárában, hogy gyakorlati tapasztalatokat lessünk el a folyamat apró lépéseiről. A Zsámboki Biokertben 2,5 hektáron és 2 ezer négyzetméternyi fóliasátorban zajlik csaknem 20 féle növény, köztük káposzta, salátafélék, paprika és paradicsom palánták nevelése. A videóból elsajátíthatjuk a magok vetésének különböző technikáit, hallhatunk a tőzeg szerepéről, mennyiségének csökkentési lehetőségeiről és a növényvédelem bevált folyamatáról. Hogyan működik kiváló melegágyásként a szalmával kevert szerves trágya? Egyszerű, ám annál praktikusabb megoldásokat láthatunk a palánták mozgatására, és az is kiderül, hogyan járulnak hozzá a mozgatható elemek a palánták egyenletes növekedéséhez.

A Bolvári Biokertészet tulajdonosa érdekes életúttal, nagy léptékben vágott bele a biotermesztésbe, fő profilja a manapság trendi bébisalátalevelek termesztése. A bébispenót, a mángold, sóska, a porcsin mind ott vannak a termesztett növények között. Az évek során az anyagi források és a piaci igények kettőse határozta meg a fejlesztéseiket. Miként fóliáz, hogyan keltet és takar itt a gazda az ideális palántaméret és minőség eléréséhez? Hogyan reagál a piac változó mennyiségi és minőségi igényeire? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk, ha megnézzük a videót.

Bevált gyakorlatok az ökológiai burgonya- és szójatermesztésben

A következő kisfilmben bemutatott 30 hektáros hajdúhadházi biogazdaságnak, - az ÖMKi-vel való együttműködés és tanulási folyamat eredményeként, - sikerült megduplázni a betakarított burgonya mennyiségét. A vevői igényekhez igazodva sokféle magyar és francia fajtát termesztenek. Vajon mi a sikerük titka? A videóból megismerhetjük az ültetés, a takarás, a növényvédelem, a betakarítás és a tárolás fortélyait, valamint azt is, hogyan kezelik az ökogazdaságban a gyomokat.

Osztrák családi mezőgazdasági hagyományokra nyúlik vissza az a komoly szakmai munka, amely megalapozta a Virágzó Öko Kft. biogazdaság létrejöttét Győr-Moson-Sopron megyében. Napjainkban étkezési és takarmányozási célra termesztenek bioszóját, mellyel saját tapasztalatuk szerint, megfelelő technológia mellett, komoly profitra számíthat a termelő. Miként nevelnek aranylóan fénylő, tiszta, egészséges szója szemeket? Hogyan biztosítsuk a szója számára oly fontos egyenletes vetésmélységet, miért lesz jobb a szemenkénti vetőgéppel a vetés, könnyebb a gondozás, majd jobb a termés mennyisége és minősége? Itt mutatjuk a videóban!

A sorköztakarás áldásos hatásai a bio szőlőtermesztésben

A klímaváltozás során egyre gyakrabban fordulnak elő szélsőséges időjárási jelenségek, például forró, aszályos nyári napok és rövid időn belül lezúduló nagy mennyiségű csapadék. Már a csekély lejtésű ültetvények talaját is veszélynek teszi ki a víz- és szélerózió, ezért célszerű a sorközöket jól megválasztott és karbantartott takarónövényzettel borítani. A Tokaj-Hétszőlő birtokon készített videó bemutatja, hogy milyen termesztési és környezeti előnyökkel jár az ÖMKi többéves kutatásán alapuló, többféle honos növényfaj magjából összeállított, virágzó szőlősorköz takaró magkeverék használata, és hogyan lehet eredményesen alkalmazni a keveréket.

Milyen növénykombinációk a legalkalmasabbak? Megtudhatjuk, hogy az előnyök kiaknázásához fontos a megfelelő vetéstechnológia megválasztása és alkalmazása. A Tokaj-Hétszőlő Birtok vezetője osztja meg velünk tízéves sorköz takarási tapasztalatait: elmondása szerint az apró magok vetésénél az időzítésen sok minden múlik, és bár a vetési folyamat gyakorlatot igényel, megéri a fáradozást. Hogyan készítsük elő a talajt? Mikor és mennyi magot vessünk, hogy évekig élvezhessük a sorköztakaró szépségét és áldásos hatását a szőlőben? A fenti linkre kattintva megtudhatjuk a részleteket.

Ökológiai védekezéssel az egészséges diótermésért

Több mint húszéves dióültetvényekbe kalauzolja a nézőket a legfrissebb videó. A száraz időjárás mellett manapság a dióburok-fúrólégy okozza a legnagyobb károkat a diótermesztésben. A kártevő már az ország minden pontján megtalálható és sokan azt gondolják, hogy ökológiai módszerekkel nehezen védekezhetünk ellene. A videó rácáfol az állításra: két tapasztalt termesztő cég mutat be kiváló eredményeket biztosító növényvédelmi technikát.

Minden a talajjal kezdődik

Ismerd meg a talajod! Ez alkalommal a lejtőhordalékos és a barna erdőtalaj tulajdonságait mutatja be a videó. Amikor humuszban gazdag talajt hoz a területünkre az erózió, mi vagyunk az amúgy káros folyamat nyertesei. Hogyan alakul ki a lejtőhordalék talaj? Hogyan ismerhetjük fel, mire használjuk, milyen módszerekkel műveljük? Miként segíti az élővilág a talaj kedvező szerkezetét? Hazánkban a talajok egyharmada erdőtalaj. Hogyan gazdálkodjunk az úgynevezett barna erdőtalajokon? A fenti felvételeken az ÖMKi kutatója egy kisebb talajtani utazásra invitálja a tanulni vágyókat.

Videók az öko házikert növényvédelméhez

Az öko kertészeti növényvédelmi videósorozat segít eligazodni az ökológiai gazdálkodásban alkalmazható növényvédőszerek és termésnövelő anyagok között, ügyelve a szintetikus készítmények megfelelő helyettesíthetőségére, valamint a növényvédelmi problémák agrotechnikai megelőzésére. Megtudhatjuk, hogyan keressünk rá azokra a növényvédelmi készítményekre, amelyek adott zöldség- vagy gyümölcskultúra bio termesztéséhez használhatóak. Legyen szó dísznövényről, veteményesről, vagy gyümölcsfákról, ha szeretnénk a kertünket természetes módszerekkel gondozni, megvédeni a kórokozóktól és kártevőktől, akkor a fenti lejátszási listának a videói nekünk szólnak.

Mire jó a teafilter?

Hamarosan megjelenik az ÖMKi legújabb szakmai videója, amelyben arról kapnak ismereteket a gazdálkodók, hogyan végezhetnek lebomlási vizsgálatokat teafilterek segítségével. A talajban elásott tea tömegének időbeli csökkenése jól mutatja a lebomlás mértékét, amely összefügg a talajlakó élőlények, mikroorganizmusok aktivitásával. A módszer segítségével tehát megállapíthatjuk a talajélet intenzitását. Ön szerint melyiket szeretik jobban a talajlakó szervezetek, a zöldteát, vagy a rooibos-t? Hamarosan kiderül! Iratkozzon fel az ÖMKi Youtube csatornájára, így minden új videófeltöltésről automatikus értesítést kaphat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?