Így irtja ki a mezei pocok az erdőket is

agrarszektor.hu
Több tízmillió forintra becsülhető kárt okozott a tavaly országszerte elszaporodott mezei pocok a Gyulaji Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. gyulaji erdészetében.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Göbölös Péter, a tamási székhelyű cég vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: elsősorban a fiatal erdősítésekben, mintegy kétszáz hektárnyi cser és kocsánytalan tölgyesben tett kárt a rágcsáló, amely egy-két éves, sőt hét-nyolc éves állományok gyökerét rágta el.

Egyelőre nem tudni, hogy milyen mértékben károsodott az érintett terület, nem zárható ki, hogy teljesen elpusztulnak a fiatal fák, a kár mértéke legkorábban a lombosodás idején, májusban derül ki - tette hozzá.

A zrt. dolgozói száz négyzetméterenként 8-10 mezeipocok-járatot számoltak össze. A rágcsáló elterjedésének kedvez az enyhe tél, gradáció, azaz az átlagost jelentősen meghaladó létszámú populáció alakult ki. A gradáció - táplálékhiány és betegségek miatt - egy idő után magától összeomlik, addig azonban jelentős kárt okozhat az erdőkben. A Gyulaj Zrt. megkezdte a védekezést - jegyezte meg.

A rágcsálók kártétele évekre visszaveti a fiatal erdők fejlődését - mondta a cégvezető.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 11. 10:57