2023. december 11. hétfő Árpád

Óriási fúzió: a németek emelték a tétet

agrarszektor.hu
Összesen 62 milliárd dolláros készpénzes ajánlatot tett a német Bayer AG vegyipari óriáskonszern az amerikai Monsanto agrárvegyipari cég megvásárlására. Ezzel a német vállalat jóval többet fizetne a Monsanto 42-45 milliárd dollárra becsült értékénél. Ha a tranzakció sikeres lenne, a német cég lehetne a világ legnagyobb agrárvegyipari gyártója.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Hivatalosan is megerősítette a német Bayer AG, hogy 62 milliárd dollár készpénzes ajánlatott tett az amerikai Monsanto megvételére. Részvényenként 122 dollárt fizetnének, amely 37 százalékkal több a Monsanto május 9-i záróárfolyamánál. Az ajánlat így jóval meghaladja az amerikai vállalat 42-45 milliárd dollárra becsült piaci értékét.

Amennyiben az ügylet sikeres lesz, ez lehet a legnagyobb olyan felvásárlás, amelyet német vállalat valaha külföldön végrehajtott. A tranzakcióval a német cég válhat a világ legnagyobb agrárvegyipari és vetőmagtermelő konszernjévé. A fúzió után a Bayer árbevétele a mostani 46,3 milliárd euróról 60 milliárd euróra, az alkalmazottak száma pedig 117 ezerről csaknem 140 ezerre emelkedne.

Mint ismert, a Monsanto ma vezető szerepet játszik a génmanipulációs technika (GMO) mezőgazdasági alkalmazásában. A vásárlással a Bayer a GMO-üzlet részesévé válna, és ez erősítheti a Bayer-részvényesek fenntartásait, akik attól is tartanak, hogy az akvizíció túlságosan nagy pénzügyi terhet róna a vállalatra.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 11. 13:33