Már készül a "dohánybenzin": ez hajthatja a repülőket

agrarszektor.hu
Dél-Afrikában, a Project Solaris nevű projektcég bejelentette, hogy akár már idén elindulhat az első "dohányhajtású" utasszállító repülőgép. A felhasználás kiterjesztése újra növelheti a dohánytermelést.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A Project Solaris persze nincs egyedül, a dohányból repülőket hajtó bioüzemanyag kifejlesztésére irányuló munkában a Boeing és South African Airways is részt vesz. A törekvés nem egyedülálló, hiszen az USA legnagyobb dohánytermesztője, Virginia is effelé tapogatózik.

Amint a The Guardian beszámol, az Egyesült Államokban oly mértékben csökkent a dohányzók száma, hogy amíg 1970-es években az USA dohányfarmerjei még 900 ezer tonnát takarítottak be évente, addig mára 360 ezerre sincs igény. A farmok száma pedig 180 ezerről 10 ezer alá csökkent.

Ezért még kitartó termesztők is alternatív megoldásokat keresnek, és törekvésüket több szervezet is támogatja. Az amerikai bioüzemanyag cég, a Tyton BioEnergy Systems, a Virginia Tech valamint az Észak-Karolina Állami Egyetem 2009 óta dolgozik együtt a dohányfarmerekkel, miként lehetne megtalálni azt a fajtát, amiből akár üzemanyaggyártás céljára is használható biomasszát állíthatnának elő.

Forrás: blog.syngenta.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?