Vadonatúj almafajtákat tesztelnek

agrarszektor.hu
15 új, hazai ültetvényekből származó rezisztens almafajtát mutatott be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Ha a fajtakísérletek pozitív eredménnyel zárulnak, az új fajták bekerülnek a Nemzeti Fajtajegyzékbe.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hazai almatermesztésben jelentős szerep jut az ellenálló, úgynevezett rezisztens almafajták termesztésének, amely a fajta-előállítás leginnovatívabb irányzata világszerte is - állapítja meg a Nébih közleménye. Jelentőségük, hogy csökkentett vegyszerhasználatot tesznek lehetővé, ökológiai- és bio termesztésre különösen alkalmasak, ezáltal - a környezetet kevésbé terhelő technológiák bevezetése mellett - egészségesebb gyümölcs termelését teszik lehetővé.

A NÉBIH ezúttal 15 új rezisztens almafajtát mutatott be, amelyek a hivatal fajtakísérleti állomásairól és hazai ültetvényekből származtak. A rezisztens almafajták felhasználása változatos: élelmiszeripari alapanyagként többek között bébiétel és gyümölcslé készül belőle, de termesztenek friss fogyasztásra alkalmas fajtákat is.

Az érzékszervi bírálatok összesítései alapján a Fujion, az Isaaq, a Luna, a Smeralda, az Orion, a Red Topaz és a fajtanévvel egyelőre még nem rendelkező MR-17 fajtajelölt szerepelt a legjobban - derül ki a NÉBIH közleményéből. A fajtajelöltekre további vizsgálatok várnak, amelyek várhatóan jövőre zárulnak le. Pozitív végeredmény esetén bekerülnek a Nemzeti Fajtajegyzékbe, így az Európai Közösség teljes területén forgalmazhatóak, szaporíthatóak és telepíthetők lesznek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03