Nem eszünk elég gombát - Megdupláznák a fogyasztást

agrarszektor.hu
Kampány indul júniusban a hazai csiperke és laskagomba népszerűsítésére az áruházláncokban. A cél az, hogy az egy főre eső mai éves gombafogyasztás megduplázódjon.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezett programja a csiperkét és a laskagombát érinti, amelyek a legjelentősebb termesztett fajok Magyarországon - derül ki a köztestület közleményéből. A népszerűsítő kampányban a kiskereskedelmi láncok közül az Auchan, a CBA, a Lidl, a METRO, a  SPAR és a TESCO vesz részt.

A tapasztalatok szerint az egy főre eső hazai fogyasztás alacsony, mindössze 1-1,5 kilogramm évente. A kampány célja, hogy a fogyasztás ezt megduplázva, évi 3 kilogrammra növekedjen.

A júniusban zajló akció nagyrészt az edukációra helyezi a hangsúlyt, mert a tapasztalatok szerint a hazai fogyasztóknak a gomba felhasználásáról viszonylag kevés információjuk van. Sokakban még élnek olyan téves információk, amelyek a nyers fogyaszthatóságot kérdőjelezik meg. Példaként említhető, hogy a laskagomba húspótló szerepéről és széles körű felhasználhatóságáról szinte egyáltalán nincsenek információi az átlagfogyasztónak.

A hazai gombatermelés az utóbbi években növekedett, a 2008-ban regisztrált 18 ezer tonnás mennyiségről a tavalyi évre közel 30 ezer tonnára bővült, nagyjából 15-20 milliárd forintos éves termelési értéket produkálva. A megtermelt gomba 90 százaléka csiperke, 7-8 százaléka laskagomba, ezek közel 60 százalékát exportálják. Magyarországon 18-20 nagyobb és 300-400 kisebb gombatermelőt tartanak nyilván, az ágazat mintegy 4500 főt foglalkoztat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?