Meggypiaci veszteségek: az orosz piactól örökre elbúcsúzhatunk

MTI
Megkezdődött a meggyszüret a legnagyobb Békés megyei termesztőnél. A vidéket elkerülte a tavaszi fagy, a gyümölcs minősége kiváló, és jó áron veszik külföldön. Az orosz piac viszont az embargó miatt valószínűleg örökre elveszett.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A napokban kezdődött, és a jövő hét végén már be is fejeződhet a szüret a  Hunapfel Kft. 110 hektáros meggyföldjén Csorvás határában. Az átlagtermés hektáronként a tavalyihoz hasonló, 12 tonna körül lehet. A vidéket elkerülte a tavaszi fagy, a gyümölcs minősége kiváló - tájékoztatott Pusztai József ügyvezető igazgató.

EZ IS ÉRDEKELHET
A termés száz százalékát exportálják, 28 százaléka Németországba, 80-100 tonna Lengyelországba, a többi Szerbiába, Fehéroroszországba és Litvániába megy. A Hunapfel Kft. korábban főként az orosz piacra szállított, ám az embargó miatt ez a piac teljesen kiesett, és Pusztai József szerint az oroszok lassan be is rendezkednek az önellátásra.

A szedésre 500 idénymunkást - felük gimnazista - foglalkoztatnak. A bérüket idén 10 százalékkal emelték, így nincsenek munkaerő-problémák - mondta az ügyvezető. A tavalyinál az idén valamivel jobbak az árak, a lengyelek kilónként 90 eurócentet, a németek 1 eurót fizetnek, miközben a meggy önköltségi ára 200-220 forint.

A cég a meggy rovására folyamatosan bővíti cseresznyeültetvényét, amelyen most 26 hektáron 70 tonna termett. Ennek többsége Ausztriába jut, 5-10 tonnát Lengyelországban és Romániában, 5 tonnát a magyar piacon értékesítenek.

A Hunapfel 23 hektáron almát, 2,5 hektáron szilvát is termeszt. Az almaültetvényeken teljesen, a cseresznyeültetvényeknek pedig a nagy részén pályázati forrásokból jégháló alatti, fagyvédelmi öntözéssel ellátott rendszert építettek ki. Egy hektáron a jégvédelmi infrastruktúra kiépítése körülbelül tízmillió forintba kerül, de 99 százalékos biztonságot jelent - mondta Pusztai József.

Az 1994-ben alapított, és részben almatermesztéssel is foglalkozó, 830 tonnás hűtőházi kapacitással rendelkező Hunapfel Kft. árbevétele tavaly 317 millió forint volt. A cég 24 személyt foglalkoztat állandó munkaerőként. A fejlesztések és nem tervezett kiadások (útépítés, két hűtőkamrában a légcserélő rendszer cseréje) miatt a tavalyi nyereségük - az egy évvel korábbi 20 millióról - 17,8 millióra csökkent.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?