Frontokkal teli hét következik

agrarszektor.hu
Hétfőn még a nyugati megyék kivételével nyárias, száraz időben lehet végezni a mezőgazdasági munkákat, majd kedden egy frontrendszer hatására szeles, többfelé csapadékos időre van kilátás. Időjárási frontok a hét további részében is többször érintik hazánkat, ezért napos és felhős időszakok egyaránt várhatók, de további, nagy területre kiterjedő, számottevő csapadék vasárnapig már nem valószínű.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az előző héten jelentősebb eső a délnyugati határszél kivételével sehol sem öntözte a földeket, bár többször, többfelé esett kisebb mennyiség, ami a talajt nem nedvesítette át, de a kiszáradását megakadályozta. Az előző vasárnapon esett bőséges esőnek köszönhetően nedves még a talaj a Kisalföld és az Tiszántúl kivételével többfelé az országban, viszont a mélyebb rétegekben általában kevés a nedvesség - írja a met.hu.

Az előttünk álló héten napos és felhős időszakok váltják majd egymást, a legtöbb felhő kedden várható, azonban a hét közepe naposnak ígérkezik. Kedden a nyugati és az északi országrészben várható jelentősebb mennyiségű csapadék, és a hét további részében is inkább a Dunántúlon lehet esőkre, záporokra számítani.

Az Alföldön csak kevés csapadék valószínű. A keddi nap kivételével elég száraz lesz a levegő, a legmelegebb órákban nyugaton 50 százalék alá, az Alföldön pedig 40 százalék alá esik a relatív nedvesség értéke. Elég szeles lesz az idő, szombat kivételével minden nap nagy területen élénkül, illetve erősödik majd meg a szél. A hőmérséklet is elég tág határok között változik, csütörtökön, szombaton és vasárnap az átlagosnál melegebb időre lehet számítani. Emellett kedden és pénteken a keleti és nyugati országrészek között is nagy különbségek várhatók. Komolyabb éjszakai lehűlés a héten még nem várható.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon 1350-1400 foknap körül, az ország déli részén pedig 1500 foknap fölött alakulnak. Ezek nagyjából 200 foknappal az átlag fölötti értékek, e miatt jár előrébb a termésérés. Nyíregyháza és Kaposvár hőösszegei jóval az átlag fölött, főként délen a tavalyi értékeket is jelentősen meghaladva.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképén jól látszik, hogy elsősorban az erdővel borított középhegységeinkben nagy a zöldtömeg aránya.

A szántóföldek már nem zöldellnek, a napraforgó, és sokfelé a kukorica is beérett,

ezt mutatják az Alföld és a Kisalföld kiterjedt barnás területei a képen. Az NDVI két időlépcső között, vagyis 8 nap alatt bekövetkezett változásának térképe szerint a legnagyobb zöldtömeg csökkenés az Alföld keleti felén és a Kisalföldön következett be, vagyis azokon a területeken, ahol kevés csapadék hullott az utóbbi időben, és ezt jelzi a növények száradása is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?