Tönkreteszi a magyar szamócabizniszt a súlyos munkaerőhiány

agrarszektor.hu
Elérte a munkaerőhiány a szamócatermesztőket is, mivel a napszámosok inkább nyugatra mennek szüretelni. Hiába emelkedtek Magyarországon a fizetések az elmúlt években, és akár 1400 forintos órabérért is le lehet szedni a gyümölcsöt, Ausztriában 3100 forintot is lehet kapni ugyanezért a munkáért. A szakemberek szerint ha ez huzamosabb ideig így marad, akkor muszáj lesz béreket emelni Magyarországon is, az azonban a szamóca árának jelentős növekedését is jelentené.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Alig találnak napszámost a magyar szamócatermesztők, aki teheti ugyanis inkább nyugatra megy el szüretelni - írja az index.hu. Az egyre nagyobb méreteket öltő munkaerőhiány legfőbb oka, hogy hiába emelték a fizetéseket Magyarországon az elmúlt években, még mindig fele annyit lehet itthon keresni a gyümölcsszedéssel, mint külföldön. Míg Magyarországon idén nyáron már 800-1400 forintos órabérért is lehetne szedni a gyümölcsöt, Ausztriában és Németországban 8-10 euróért, vagyis óránként 2500-3100 forintért lehet pontosan ugyanazt csinálni. 

Ha nem változnak a trendek, idővel Magyarországon is muszáj lesz béreket emelni, ami pedig a szamóca árában is meglátszik majd - mondta Apáti Ferenc, a FruitVeb-Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Évek óta egyre nehezebb a 800-900 hektáron termő, nagyjából 10 ezer tonnás magyar szamócatermést leszüretelni. Akadnak olyan termelők is, akik a munkaerőhiány miatt hagytak fel a szamócatermesztéssel. 

Lehetne keletről is vendégmunkásokat hozni, a magyar fizetések azonban nekik sem annyira vonzók - tette hozzá az alelnök. Az ukrán és szerb vendégmunkások inkább Lengyelországba, a románok pedig Olaszországba és Spanyolországba mennek, ha pedig ezek az országok sem válnak be, akkor az osztrák és német földeken versengenek a magyarokkal. Apáti Ferenc szerint a napszámos munkára kiközvetített közmunkásokkal nem nagyon lehet elvégeztetni a munkát, mert sokan nem rendelkeznek a szamócaszedéshez szükséges minimális ismeretekkel sem.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?