Tönkreteszi a magyar szamócabizniszt a súlyos munkaerőhiány

agrarszektor.hu
Elérte a munkaerőhiány a szamócatermesztőket is, mivel a napszámosok inkább nyugatra mennek szüretelni. Hiába emelkedtek Magyarországon a fizetések az elmúlt években, és akár 1400 forintos órabérért is le lehet szedni a gyümölcsöt, Ausztriában 3100 forintot is lehet kapni ugyanezért a munkáért. A szakemberek szerint ha ez huzamosabb ideig így marad, akkor muszáj lesz béreket emelni Magyarországon is, az azonban a szamóca árának jelentős növekedését is jelentené.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Alig találnak napszámost a magyar szamócatermesztők, aki teheti ugyanis inkább nyugatra megy el szüretelni - írja az index.hu. Az egyre nagyobb méreteket öltő munkaerőhiány legfőbb oka, hogy hiába emelték a fizetéseket Magyarországon az elmúlt években, még mindig fele annyit lehet itthon keresni a gyümölcsszedéssel, mint külföldön. Míg Magyarországon idén nyáron már 800-1400 forintos órabérért is lehetne szedni a gyümölcsöt, Ausztriában és Németországban 8-10 euróért, vagyis óránként 2500-3100 forintért lehet pontosan ugyanazt csinálni. 

Ha nem változnak a trendek, idővel Magyarországon is muszáj lesz béreket emelni, ami pedig a szamóca árában is meglátszik majd - mondta Apáti Ferenc, a FruitVeb-Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Évek óta egyre nehezebb a 800-900 hektáron termő, nagyjából 10 ezer tonnás magyar szamócatermést leszüretelni. Akadnak olyan termelők is, akik a munkaerőhiány miatt hagytak fel a szamócatermesztéssel. 

Lehetne keletről is vendégmunkásokat hozni, a magyar fizetések azonban nekik sem annyira vonzók - tette hozzá az alelnök. Az ukrán és szerb vendégmunkások inkább Lengyelországba, a románok pedig Olaszországba és Spanyolországba mennek, ha pedig ezek az országok sem válnak be, akkor az osztrák és német földeken versengenek a magyarokkal. Apáti Ferenc szerint a napszámos munkára kiközvetített közmunkásokkal nem nagyon lehet elvégeztetni a munkát, mert sokan nem rendelkeznek a szamócaszedéshez szükséges minimális ismeretekkel sem.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?