Durván keresztbe tehet az időjárás a gazdáknak: még mindig sok az aratnivaló

agrarszektor.hu
Záporos, zivataros hétre lehet számítani, elsősorban az ország északkeleti felén ugyanis kiadós csapadék várható a hét közepén, amely a növények számára már nagyon jól jön majd. Ekkor ezeken a területeken pár fokot csökken a hőmérséklet, de alapvetően marad a nyári meleg. Nagy forróság ugyanakkor továbbra sem várható, viszont gyakran lesz szeles az idő. Még mindig sok azonban az aratnivaló az országban, a sok eső pedig csak ronthat ezek minőségén. Ezzel szemben a kukorica biztosan meghálálja majd a héten kapott sok csapadékot.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Ha július elejéig visszatekintünk, akkor nagyon változatos képet mutat Magyarország a csapadék mennyiségét tekintve. A Dunántúlon sokfelé, valamint a délkeleti országrészben és helyenként északon is 20-30 milliméternél is több eső esett, ugyanakkor vannak területek, amelyeket szinte teljesen elkerült a csapadék. Így a Nyírség, a Hajdúság és a Dunamellék térségében csak nagyon kevés vagy egyáltalán semmi eső nem volt ebben a hónapban, és jelenleg az aszály jelei mutatkoznak. Ennek megfelelően a talaj állapotában is nagy különbségek vannak nem csak országosan, hanem viszonylag kis területeken belül is. A Dunántúl nagy részén és foltokban az Alföldön, illetve északkeleten is nedves a talaj, sőt a Körösök mentén néhol belvíz is megjelent. A középső és mélyebb talajrétegekben azonban csak kevés helyen telített a talaj. A délkeleti országrész kivételével elsősorban az Alföldön van jelentős csapadékhiány és száraz talaj - írja a met.hu.

Az országban még mindig van aratnivaló, de ennek minősége a többszöri csapadék miatt egyre romlik. A kukorica zömében a virágzás vége - szemfejlődés fenológiai fázisban jár. A napraforgónál is lassan befejeződik a virágzás, és zajlik a magképződés. A korai érésű szőlők már zsendülnek, színeződnek a bogyók, nagyon korai szüret várható. 

A héten majdnem minden nap, de általában csak szórványosan várható zápor, zivatar, szerdán és csütörtökön azonban sokfelé, főleg az ország északkeleti felében várható jelentős csapadék. A csapadék a mezőgazdasági kultúráknak már nagyon jól fog jönni, a kukoricának és a napraforgónak ugyanis most van a legnagyobb szüksége a csapadékra. A csapadékkal pár fokos átmeneti lehűlés is érkezik, de jellemzően marad a nyári meleg 30 fok közeli, vagy a körüli maximumokkal, szerdától péntekig pedig többfelé magas páratartalomra is kell számítani, mely a gombás megbetegedéseknek kedvez. Meglehetősen szeles idő várható, az északi, északnyugati szél gyakran és nagy területen megerősödik, szerdán és csütörtökön viharossá fokozódik, mely a permetezési munkákat is megakadályozza.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?