Brutális kártérítést fizet a Monsanto a rákkeltőnek ítélt glifozát miatt

MTI
Csaknem 290 millió dolláros kártérítést köteles fizetni a Monsanto vegyipari óriás a Roundup nevű gyomirtó szer egyik áldozatának. A közelmúltban a német Bayer tulajdonába került óriásvállalat ugyanis nem tájékoztatta vásárlóit a szer használatának lehetséges következményeiről, miközben ők maguk tudtak róla. Az ügy különlegessége, hogy most először mondták ki bíróságon, hogy a glifozátot tartalmazó gyomirtó rákkeltő, és először nyert pert ez ügyben az egyik áldozat.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A San Franciscó-i bíróság esküdtszéke felelősnek mondta ki a napokban a Bayer tulajdonába került Monsantót abban, hogy nem tájékoztatta vásárlóit a glifozátot tartalmazó Roundup gyomirtó használatának lehetséges következményeiről. A Monsanto ellen most először nyert pert az egyik áldozat, akinek így csaknem 290 millió dolláros kártérítést köteles fizetni a vegyipari óriás. Az ítélethozatal után a cég közleményt adott ki, amelyben tudatta, hogy fellebbez az egészen pontosan 287 millió dolláros kártérítés ellen.

A júniusban kezdődött per több szempontból is különleges volt, először mondták ki ugyanis bíróságon, hogy a glifozátot tartalmazó Roundup gyomirtó rákkeltő. A per után további károsultak ezrei adhatnak be perkeresetet a Monsanto ellen, de amerikai sajtójelentések szerint máris ezernyi ilyen jellegű per van folyamatban országszerte. 

A 46 éves, kétgyermekes DeWayne Johnson limfómában (a nyirokrendszer rosszindulatú megbetegedésében) szenved, és a betegséget szerinte a Monsanto által gyártott gyomirtók okozták. Johnson kertészként dolgozik egy San Francisco környéki tankerületben, és 2012 óta a Roundup és a szintén glifozátot tartalmazó Ranger Pro szerrel permetezte az általa gondozott iskolák kertjeit, valamint a körülöttük lévő parkokat. 2014-ben diagnosztizáltak nála limfómát, 2016-ban perelte be a Monsantót, mert az nem adott tájékoztatást a gyomirtók kártékony hatásairól.

A glifozátot világszerte alkalmazzák, tudományos megítélése ellentmondásos. A WHO (az ENSZ Egészségügyi Világszervezete) nemzetközi rákkutató központjának (IARC) tanulmánya 2015-ben "valószínűleg rákkeltő" hatásúnak minősítette ezt a színtelen kristályos és vízben jól oldódó szerves vegyületet, miközben európai uniós intézmények, köztük az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó EFSA nem így foglalt állást. Az Európai Unió tavaly novemberben további öt évre meg is újította a glifozátot tartalmazó vegyszerek forgalmazásának engedélyét.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03