Túl gyorsan érnek a gyümölcsök: ez már a minőség rovására mehet

agrarszektor.hu
Egy újabb gyenge hidegfront éri el kedd délután Magyarország térségét, így sokfelé lehet záporokra, zivatarokra, és pár fokos lehűlésre is számítani. A front átvonulása után gyorsan visszatér majd a nyári meleg, így az érési folyamatok gyorsak maradnak. Ugyanakkor az átlagosnál hetekkel hamarabb és a szokásosnál magasabb hőmérsékleten történő gyors érés miatt a gyümölcsökben az íz, illat és zamat anyagok képződése is másként alakul.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az elmúlt napokban jellemzően száraz és forró időben volt részünk, kiterjedt csapadék pedig csak pénteken délután és éjjel fordult elő a Dunántúlon. Itt sokfelé 10, de volt ahol 20-30 milliméternél is több esett, és helyenként felhőszakadás, valamint jég is előfordult. A talaj nedvességtartalma emiatt a Dunántúlon többnyire kedvező, ugyanakkor északkeleten vannak tartósan száraz területek. A hőmérséklet a legmelegebb órákban a hegyvidéki területek kivételével többnyire 30 fok fölött alakult, de a múlt hét közepén forró nap, azaz akár több mint 35 fok is előfordult - írja a met.hu. 

A kukorica zömében már a viaszérés, illetve a teljes érés, a napraforgó pedig a citromérés, sőt helyenként már a növényszáradás fenológiai fázisában jár. A szokásosnál átlagosan két héttel előrébb járnak az érési folyamatok, és a többfelé száraz északnyugati és északkeleti területeken a kényszerérés miatt a termés is jóval gyengébb. A gyümölcsök is előrébb tartanak a fejlődésben, a szőlők korai fajtáinál zajlik a szüret, a körte és alma fajták is hamarabb érnek. Érdemes figyelni ugyanakkor arra is, hogy a száraz idő kedvez a gombabetegségeknek is. 

A következő napokban folytatódik a forróság, bár kedden egy újabb gyenge hidegfront éri el az országot, és várhatóan ezúttal nem csak a Dunántúlra, hanem másfelé is hoz záporokat, zivatarokat kedden és szerdán. Heves viharok is előfordulhatnak kis területen nagyobb mennyiségű csapadékkal és jéggel, nagy mennyiségű csapadékra azonban ezeken a napokon sem lehet számítani. A hőmérséklet pár fokot mérséklődik, de szerdán már ismét 26, 31 fok közötti maximumok várhatók, ezt követően pedig a jövő hét elejéig 30 fok körül alakulnak majd. A magas hőmérséklet miatt az érési folyamtok gyorsak maradnak, tovább szárad majd a kukorica és a napraforgó is. Az éjszakák már egyre észrevehetőbben hosszabbodnak, e miatt a napi hőingás növekszik. Erős UV sugárzás várható, ami perzseléshez vezethet a növények levelein, illetve a gyümölcsökön, zöldségeken is. A száraz, meleg időben fokozottan figyelni kell a tarlótüzek megelőzésére, valamint az állatok számára árnyék és folyamatos friss víz ellátás kell biztosítani. Elsősorban a sekélyebb állóvizek magas hőmérséklete pedig oxigénhiányos állapotokat, és akár halpusztulást okozhat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?