Túl gyorsan érnek a gyümölcsök: ez már a minőség rovására mehet

agrarszektor.hu
Egy újabb gyenge hidegfront éri el kedd délután Magyarország térségét, így sokfelé lehet záporokra, zivatarokra, és pár fokos lehűlésre is számítani. A front átvonulása után gyorsan visszatér majd a nyári meleg, így az érési folyamatok gyorsak maradnak. Ugyanakkor az átlagosnál hetekkel hamarabb és a szokásosnál magasabb hőmérsékleten történő gyors érés miatt a gyümölcsökben az íz, illat és zamat anyagok képződése is másként alakul.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az elmúlt napokban jellemzően száraz és forró időben volt részünk, kiterjedt csapadék pedig csak pénteken délután és éjjel fordult elő a Dunántúlon. Itt sokfelé 10, de volt ahol 20-30 milliméternél is több esett, és helyenként felhőszakadás, valamint jég is előfordult. A talaj nedvességtartalma emiatt a Dunántúlon többnyire kedvező, ugyanakkor északkeleten vannak tartósan száraz területek. A hőmérséklet a legmelegebb órákban a hegyvidéki területek kivételével többnyire 30 fok fölött alakult, de a múlt hét közepén forró nap, azaz akár több mint 35 fok is előfordult - írja a met.hu. 

A kukorica zömében már a viaszérés, illetve a teljes érés, a napraforgó pedig a citromérés, sőt helyenként már a növényszáradás fenológiai fázisában jár. A szokásosnál átlagosan két héttel előrébb járnak az érési folyamatok, és a többfelé száraz északnyugati és északkeleti területeken a kényszerérés miatt a termés is jóval gyengébb. A gyümölcsök is előrébb tartanak a fejlődésben, a szőlők korai fajtáinál zajlik a szüret, a körte és alma fajták is hamarabb érnek. Érdemes figyelni ugyanakkor arra is, hogy a száraz idő kedvez a gombabetegségeknek is. 

A következő napokban folytatódik a forróság, bár kedden egy újabb gyenge hidegfront éri el az országot, és várhatóan ezúttal nem csak a Dunántúlra, hanem másfelé is hoz záporokat, zivatarokat kedden és szerdán. Heves viharok is előfordulhatnak kis területen nagyobb mennyiségű csapadékkal és jéggel, nagy mennyiségű csapadékra azonban ezeken a napokon sem lehet számítani. A hőmérséklet pár fokot mérséklődik, de szerdán már ismét 26, 31 fok közötti maximumok várhatók, ezt követően pedig a jövő hét elejéig 30 fok körül alakulnak majd. A magas hőmérséklet miatt az érési folyamtok gyorsak maradnak, tovább szárad majd a kukorica és a napraforgó is. Az éjszakák már egyre észrevehetőbben hosszabbodnak, e miatt a napi hőingás növekszik. Erős UV sugárzás várható, ami perzseléshez vezethet a növények levelein, illetve a gyümölcsökön, zöldségeken is. A száraz, meleg időben fokozottan figyelni kell a tarlótüzek megelőzésére, valamint az állatok számára árnyék és folyamatos friss víz ellátás kell biztosítani. Elsősorban a sekélyebb állóvizek magas hőmérséklete pedig oxigénhiányos állapotokat, és akár halpusztulást okozhat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?