Túl gyorsan érnek a gyümölcsök: ez már a minőség rovására mehet

agrarszektor.hu
Egy újabb gyenge hidegfront éri el kedd délután Magyarország térségét, így sokfelé lehet záporokra, zivatarokra, és pár fokos lehűlésre is számítani. A front átvonulása után gyorsan visszatér majd a nyári meleg, így az érési folyamatok gyorsak maradnak. Ugyanakkor az átlagosnál hetekkel hamarabb és a szokásosnál magasabb hőmérsékleten történő gyors érés miatt a gyümölcsökben az íz, illat és zamat anyagok képződése is másként alakul.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt napokban jellemzően száraz és forró időben volt részünk, kiterjedt csapadék pedig csak pénteken délután és éjjel fordult elő a Dunántúlon. Itt sokfelé 10, de volt ahol 20-30 milliméternél is több esett, és helyenként felhőszakadás, valamint jég is előfordult. A talaj nedvességtartalma emiatt a Dunántúlon többnyire kedvező, ugyanakkor északkeleten vannak tartósan száraz területek. A hőmérséklet a legmelegebb órákban a hegyvidéki területek kivételével többnyire 30 fok fölött alakult, de a múlt hét közepén forró nap, azaz akár több mint 35 fok is előfordult - írja a met.hu. 

A kukorica zömében már a viaszérés, illetve a teljes érés, a napraforgó pedig a citromérés, sőt helyenként már a növényszáradás fenológiai fázisában jár. A szokásosnál átlagosan két héttel előrébb járnak az érési folyamatok, és a többfelé száraz északnyugati és északkeleti területeken a kényszerérés miatt a termés is jóval gyengébb. A gyümölcsök is előrébb tartanak a fejlődésben, a szőlők korai fajtáinál zajlik a szüret, a körte és alma fajták is hamarabb érnek. Érdemes figyelni ugyanakkor arra is, hogy a száraz idő kedvez a gombabetegségeknek is. 

A következő napokban folytatódik a forróság, bár kedden egy újabb gyenge hidegfront éri el az országot, és várhatóan ezúttal nem csak a Dunántúlra, hanem másfelé is hoz záporokat, zivatarokat kedden és szerdán. Heves viharok is előfordulhatnak kis területen nagyobb mennyiségű csapadékkal és jéggel, nagy mennyiségű csapadékra azonban ezeken a napokon sem lehet számítani. A hőmérséklet pár fokot mérséklődik, de szerdán már ismét 26, 31 fok közötti maximumok várhatók, ezt követően pedig a jövő hét elejéig 30 fok körül alakulnak majd. A magas hőmérséklet miatt az érési folyamtok gyorsak maradnak, tovább szárad majd a kukorica és a napraforgó is. Az éjszakák már egyre észrevehetőbben hosszabbodnak, e miatt a napi hőingás növekszik. Erős UV sugárzás várható, ami perzseléshez vezethet a növények levelein, illetve a gyümölcsökön, zöldségeken is. A száraz, meleg időben fokozottan figyelni kell a tarlótüzek megelőzésére, valamint az állatok számára árnyék és folyamatos friss víz ellátás kell biztosítani. Elsősorban a sekélyebb állóvizek magas hőmérséklete pedig oxigénhiányos állapotokat, és akár halpusztulást okozhat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?